Papa imenovao stručnjaka za mafiju glavnim vatikanskim sudijom

Giuseppe Pignatone
Novi glavni sudija u Vatikanu bi se uskoro mogao suočiti s novim slučajem korupcije (EPA)

Papa Franjo imenovao je talijanskog stručnjaka za mafiju novim glavnom sucem vatikanskog kaznenog suda, uslijed izvješća o novom velikom skandalu.

Umirovljeni sudac Giuseppe Pignatone imenovan je novim čelnikom kaznenog suda, priopćio je u četvrtak vatikanski ured za medije, kako prenosi Hina. 

Pignatone (70) do početka ove godine bio je glavni rimski tužitelj.

Na toj se funkciji proslavio zbog otkrivanja korupcijskog skandala poznatog kao “Mafia capitale”.

Novi bi se glavni sudac u Vatikanu uskoro mogao suočiti s novim slučajem korupcije, prema pisanju nekoliko talijanskih medija, uključujući tjednik L'Espresso

Petero privedenih nakon pretrage u AIF-u

Taj je medij u srijedu pisao kako je nakon pretraga u utorak u vatikanskom Uredu za financijsko informiranje (AIF) zbog neregularnih financijskih transakcija vrijednih milijune eura privedeno petero zaposlenika, prenosi Hina. 

Među njima je i Tommaso di Ruzza, ravnatelj te institucije, kao i monsinjor Mauro Carlino, čelnik dokumentacijskog centra u Državnom tajništvu.

Ostali, među kojima je jedna žena, obavljali su niže dužnosti u Državnom tajništvu, važnom dijelu vatikanske administracije.

Istraga se bavi ulaganjima u luksuzne nekretnine u Londonu i zlouporabom novca iz papine osobne humanitarne zaklade “Petrov novčić”, pišu L'Espresso i drugi mediji.

Vatikan još nije komentirao aferu, osim što je u utorak priopćio kako su vatikanski tužitelji zaplijenili dokumente i elektroničke materijale iz Kurije i AIF-a.

Izvor: Agencije