Papa i Erdogan: Očuvati status Jerusalema

Erdogan je prvi turski predsjednik koji je Vatikan posjetio u posljednjih 59 godina (Anadolija)

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudili su odluku SAD-a da Jerusalem proglasi za glavni grad Izraela.

Oni su danas razgovarali u Apostolskoj palati u Vatikanu, koja se obično koristi u ceremonijalne svrhe, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Tom je prilikom Erdogan zahvalio papi zato što je oštro kritizirao odluku SAD-a da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Kako prenosi agencija Anadolija, papa i Erdogan razgovarali su i o borbi Turske protiv terorizma u Siriji, te o zajedničkim naporima protiv ksenofobije i islamofobije.

Nakon razgovora, koji je trajao oko 50 minuta, papa je poklonio Erdoganu bronzani medaljon koji prikazuje anđela koji drži sjevernu i južnu hemisferu dok se bori protiv zmajeva, prenosi Reuters.

“Ovo je anđeo mira koji se bori sa demonom rata. To je simbol svijeta zasnovanog na miru i pravdi”, rekao je papa.

Erdogan je u Rimu iza zatvorenih vrata razgovarao s italijanskim predsjednikom Mattarellom

Susret s predsjednikom Mattarellom

Nakon završetka zvanične posjete Vatikanu i sastanka s papom Franjom, Erdogan je u Rimu iza zatvorenih vrata razgovarao s italijanskim predsjednikom Mattarellom.

Susret u Predsjedničkoj palati trajao je skoro sat vremena, a dvojica predsjednika su se potom pridružili proširenim delegacijama dvije zemlje na radnom ručku.

Erdogan se prije toga sastao i s državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

Erdogan je prvi turski predsjednik koji je Vatikan posjetio u posljednjih 59 godina, a povodom njegovog dolaska u Rimu su poduzete visoke mjere sigurnosti.

Papa Franjo posjetio je Tursku krajem 2014. godine.

Erdogan i papa Franjo razgovarali su, krajem prošle godine, telefonom upravo o pitanju Jeruzalema.

‘Trumpov pogrešan potez’

Tada su izrazili zadovoljstvo rezultatom glasanja u Ujedinjenim narodima kojom se od Sjedinjenih Američkih Država tražilo da poništi jednostranu odluku o priznanju Jeruzalema za glavni grad Izraela.

Trumpovu odluku ocijenili su pogrešnim potezom.

Složili su se tada i da bi se trebali sastati kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima i međunarodnim pitanjima.

Papa je i ranije kritizirao promjenu američke politike prema statusu Jeruzalema, te pozvao na rješavanje problema pregovorima.

Izvor: Agencije