Papa Franjo završio posjetu Albaniji

Papa Franjo je današnju vjersku posjetu Albaniji završio u 19:45, upravo onako kako je bilo predviđeno protokolom.

Na aerodromu Majka Tereza u Tirani papu su ispratili premijer Edi Rama, ministri i predstavnici Katoličke crkve.

Tokom ceremonije ispraćaja papa je u VIP sali aerodroma blagoslovio nedavno rođenog premijerovog sina, Zahu. Papina posjeta se u Albaniji ocjenjuje historijskom, prenosi agencija Anadolija.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo završio je jednodnevnu posjetu Albaniji obilaskom štićenika doma za nezbrinutu djecu “Centro Betania”. Tom prilikom papa je istakao da se na “ovakvim mjestima osnažujemo  u vjeri” i da ovakvi centri pokazuju da je zajednički bratski život moguć.

Posjeta Univerzitetu

U poslijepodnevnom dijelu posjete papa Franjo je ručao sa svojom pratnjom, a potom se sastao sa ministrom unutarnjih poslova Saimirom Tahirijem i njegovim saradnicima.

Papa Franjo se na Katoličkom Univerzitetu “Gospa od dobrog savjeta” sastao sa vjerskim liderima drugih vjera i kršćanskih vjerskih zajednica kojima je zahvalio na njihovoj međusobnoj saradnji i bratstvu.

Večernju molitvu papa je proveo u Katedrali u Tirani na kojoj je učestvovalo oko 800 svećenika, sestara, redovnika i redovnica, kao i predstavnici laičkih društava u Albaniji. Na desetine vjernika je ispred katedrale čekalo da vide papu izbliza.

‘Zemlja heroja’

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo je na Trgu Majka Tereza u centru Tirane oko 11 sati počeo svetu misu koju pred više stotina hiljada građana služi uz pomoć dvojice kardinala, 18 biskupa, 240 svećenika, 10 bogoslova i četiri đakona. Nakon mise uslijediće propovjed Svetoga Oca Angelus Tenzo i njegov govor.

Predhodno je papu Franju, koji je jutros doputovao u jednodnevnu posetu Albaniji, u Predsjedništvu te zemlje uz najviše državničke počati dočekao predsjednik Bujar Nishani. Papu je pozdravila Garda Republike Albanije i intonirane su himne dvije zemlje.

U govoru održanom u Predsjedništvu, papa Franjo je Albaniju nazvao zemljom heroja i mučenika, koji su položili život za nezavisnost zemlje i koji su svoju vjeru posvjedočili u najtežem periodu progona.

Saša Delić o Papinoj posjeti Albaniji

Sveti otac je istakao da je vjerska sloboda osnovni uvjet za ekonomsko-socijalni razvoj zemlje, te da ljudi treba da poštuju razlike i da poštuju jedni druge. On je ocijenio da suživot među vjerskim zajednicama u Albaniji ima neprocjenjivu vrijednost za mir.

“To je vrijednost koju treba sačuvati i razvijati svakoga dana. Želim da Albanija nastavi taj put i da bude primjer mnogim drugim zemljama “, kazao je Papa.

Novi izazov

Papa Franja je kazao da je novi izazov globalizacija ekonomije i kulture i da se moraju učiniti svi napori da razvoj ne bude samo za jedan dio stanovništva, već za dobrobit svih. Istakao je da globalizacija treba da se ogleda u solidarnosti.

On se na kraju zahvalio na toplom dočeku riječima: “Molim Boga da blagosilja Albaniju!”

Predsjednik Albanije Bujar Nishani je u svom govoru istakao da posjeta pape Albaniji predstavlja historijski događaj za zemlju, naciju i sve Albance gdje god da se nalaze. Nishani je istakao da su Albanci star narod, koji je sa generacije na generaciju prenosio međuvjersko poštovanje.

“Uvijek smo živjeli u miru i slozi. Kršćanstvo i islam u Albaniji, znali su samo za komunikaciju. Vjerske zajednice su znale da budu snažne i tokom perioda surovog komunizma “, kazao je Nishani.

On je podsjetio da su se sve vjerske zajednice zajedno borile za nezavisnost države koja je ostvarena 1912. godine, te da su zajedno preživjele i 50 godina surovog komunističkog sistema, koji je “htio da izgradi čovjeka bez Boga”.

Nishani je kazao i da je Albanija za 24 godine slobode mnogo uradila i da je postala članica NATO-a, stigla do statusa kandidata za članstvo u EU.

Nakon posjete Predsjedništvu Albanije, papa je u otvorenom bijelom automobilu, prošao do Trga Majka Tereza gdje ga je pozdravio veliki broj građana. 

Vanredne mjere

Avion Pape sletio je u zračnu luku Majka Tereza glavnog grada Tirane. Putovanje u Albaniju popraćeno je vanrednim mjerama sigurnosti jer su nepotvrđene informacije ukazivale na moguću opasnost od napada grupe Islamska država Irak i Levant – ISIL.

Na povratku iz Južne Koreje u augustu, papa je u razgovoru s novinarima u avionu pohvalio albansku vladu nacionalnog jedinstva kao modela kohabitacije muslimana, pravoslavnih i kršćana.

Rekao je i da želi odati počast žrtvama totalitarnog režima Envera Hohxe, jednog od najokrutnijih u komunističkom bloku. Hoxha je zabranio sve religije 1967, zatvorio katoličke svećenike, neke i ubio, i zaplijenio ili uništio njihove crkve, prenosi Hina. 

Rimokatolika u Albaniji danas ima samo oko deset posto. Međutim, najpoznatije albansko lice u svijetu je katoličko – dobitnice Nobela za mir Majke Tereze, beatificirane 2003. godine.

Franjo je drugi papa koji posjećuje Albaniju. Sveti Ivan Pavao II. bio je tamo 1993., u ranim danima problematične postkomunističke tranzicije.

Na Trgu Majke Tereze u Tirani angažirano je 2.500 pripadnika snaga sigurnosti, a tokom dana će pojedini bulevari u glavnom gradu biti blokirani za saobraćaj.


Tokom mise na Trgu Majke Tereze u Tirani bit će angažirano 2.500 pripadnika snaga sigurnosti [EPA]

Kako je saopćeno iz albanske policije, tokom posjete pape albanska policija će sarađivati sa policijom iz Vatikana, navodi Anadolija.

Općina Tirana angažirala je autobuse koji su dovezli siromašne i bolesne građane na Trg Majke Tereze.

Izvor: Al Jazeera i agencije