Papa Franjo: Seksualno zlostavljanje ne treba ostati zataškano

Papa Franjo je kazao kako je skandal tim veći što se radi o crkvi (EPA)

U Rimu je danas završen četverodnevni samit koji je okupio istaknute službenika Katoličke crkve udružene u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece unutar crkve.

Samitom je predsjedavao poglavar Rimokatoličke crkve i predsjednik Vatikana papa Franjo, a učestvovalo je 114 nadbiskupa i blizu 190 vjerskih službenika i eksperata, navodi Anadolija.

Skup je ocijenjen historijskim iskorakom u borbi protiv sve češćih skandala i optužbi da crkveni službenici zlostavljaju maloljetnike.

“Niti jedno seksualno zlostavljanje ne treba ostati zataškano, niti nipodaštavano”, poručio je papa Franjo u završnom obraćanju pristutnim.

Ističući kako se zlostavljanje javlja kao fenomen u svim kulturama i epohama prošlosti, papa Franjo je kazao kako je skandal tim veći što se radi o crkvi.

“Skandal je tim veći što je to suprotno od moralnih autoriteta i etičke sigurnosti koju zagovara crkva. Želim ovdje posebno naglasiti da će svaki pojedinačni slučaj biti ozbiljno procesuiran”, poručio je papa Franjo.

‘Žrtve više neće biti osuđivane’

Nadbiskup iz Australije Mark Benedict Colerdge kazao je da će Katolična crkva u budućnosti imati više sluha i da će ozbiljnije pristupa svim tvrdnjama o zlostavljanju.

“Učinit ćemo sve kako bi žrtve pronašle pravdu i izlječenje. Saslušat ćemo ih, vjerovat ćemo im, šetat ćemo uz njih, uvjerit ćemo sve da žrtve više neće biti osuđivane, a pozvat ćemo i sve one koji budu skrivali takva zlodjela i ozbiljnijim ćemo učiniti procedure izbora crkvenih službenika”, kazao je Coleridge.

Na samitu je usvojena i lista od 21 stavke koju će crkva poduzeti u narednom periodu, a za šta je papa Franjo kazao da je samo početak.

Između ostalog, dob za vjenčanje žene po crkvenim zakonima će biti podignut sa 14 na 16 godina, čime će se izjednačiti sa dobrnom granicom koja važi za muškarce.

Izvor: Agencije