Papa Franjo primio Milorada Dodika

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se u petak s papom Franjom u Vatikanu, prenosi RTRS.

Navodi se da je prije sastanka Dodika i pape postrojena garda koja je dočekala predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, u čijoj pratnji je bila i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Dodik je za RTRS kazao da je zadovoljan sastankom s papom i dodao kako je potrebno nastaviti suradnju inistitucija RS-a i BiH s Katoličkom crkvom.

Prenio pozdrave patrijarha Irineja

On je rekao da je papi prenio pozdrave srpskog patrijarha Irineja, prenosi Tanjug.

Cvijanovićeva je navela da je papa čestitao Uskrs vjernicima u Republici Srpskoj i BiH.

RTRS javlja da je sastanak trajao 45 minuta, iako je običaj, kako se navodi, da sastanci s poglavarom Rimokatoličke crkve traju 20 minuta.

Dodik se sastao i s vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Pietrom Parolinom.

Dodik je u četvrtak navečer po dolasku prokomentirao izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, koji je rekao da Dodik ovaj posjet ne realizira u ime Predsjedništva, kako se to u javnosti želi predstaviti.

“Kada sam sletio na aerodrom u Rim dočekao me je zvanični protokol Vatikana, tako da ne znam šta bi još trebalo da objasnim. Mislim da je to uobičajeno u okviru procedura koje važe u Predsjedništvu, da član Predsjedništva kojeg pozove neko iz druge države može da to učini i ode u zvaničnu posjetu, i ja samo koristim to”, kazao je Dodik.

On je podsjetio da je isto “prije samo mjesec dana uradio i [hrvatski član Predsjedništva BiH] Željko Komšić, kada je odlazio u Sjevernu Makedoniju”.

Dodik: Svijet vapi za mirom

“Nema tu šta da se objašnjava, moj sastanak s papom će sve objasniti, a za male duše i one koji žele u tome da nešto sitničare, uvijek ima prostora za to”, rekao je Dodik.

On je naveo da je ovo službeni posjet i da će tijekom razgovora biti riječi o svim važnim pitanjima u odnosima Vatikana i BiH, ali i o odnosima vjerskih zajednica u BiH.

“Iskoristiću priliku da upoznam papu sa mojim stavovima s tim u vezi sa razvojem nekih događaja iz prošlosti i da pokušamo doći do nekog zajedničkog stava o tome da je potrebno graditi mir bez obzira na izazove koji nisu nimalo jednostavni i da svijet vapi za mirom”, kazao je Dodik.

On je najavio da će papu obavijestiti i o planiranoj gradnji monumentalnog spomen-parka jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini, kao i da je to zajednički projekt Republike Srpske i Srbije.

Izvor: Al Jazeera i agencije