Papa Franjo pozvao na evakuaciju migranata iz libijskih logora

Libija, Izbjeglice, Migranti
U Libiji se trenutačno nalazi oko 800.000 ilegalnih migranata, a 20.000 njih su u zatvorenim vladinim centrima (EPA)

Papa Franjo u nedjelju je pozvao na evakuaciju migranata iz logora u Libiji, s obzirom na to da sukobi u toj zemlji jačaju. 

U Angelusu izgovorenom u podne sa svojega vatikanskog balkona, papa Franjo je rekao da su se otprije teški uvjeti življenja migranata u logoru još pogoršali s obzirom na sukobe u Libiji. 

“Apeliram da se što je prije moguće izbjeglice odande evakuiraju putem humanitarnih koridora, osobito žene, djeca i bolesni”, kazao je Papa, prenosi Hina. 

Prošli je tjedan UN evakuirao 325 afričkih migranata iz centra u južnome Tripoliju nakon što je nasilje ojačalo. 

U Libiji 800.000 migranata

Prema podacima koje u siječnju objavio libijski premijer Fayez Al-Sarraj, u Libiji se trenutačno nalazi oko 800.000 ilegalnih migranata, a 20.000 njih su u zatvorenim Vladinim centrima. 

Libija je u kaosu od 2011. kada je uz pomoć NATO-a zbačen dugogodišnji diktator Muammar Gaddafi, a najnoviji sukobi buknuli su početkom travnja.

Libijska nacionalna vojska koju vodi jaki čovjek Libije Khalifa Haftar pokrenula je ofenzivu kako bi osvojila Tripoli iz ruku suparničke vlade nacionalnog jedinstva koju priznaju Ujedinjeni narodi. Svjetska zdravstvena organizacija je početkom tjedna rekla kako je u borbama dviju strana ubijeno najmanje 278 ljudi, a ranjeno 1332.

Papa je pozvao na molitvu za one koji su umrli, poginuli ili su pogođeni golemom materijalnom štetom u nedavnim poplavama u Južnoafričkoj Republici. 

Izvor: Agencije