Papa Franjo pozvao dvije Koreje na pomirenje

Papa Franjo će u Južnoj Koreji boraviti pet dana i sudjelovati na šestim Azijskim danima mladih (Reuters)

Papa Franjo pozvao je u četvrtak da se uloži više napora u pomirenje na podijeljenom Korejskom poluotoku, “koji dugo pati zbog toga što njime ne vlada mir” .

“Korejska potraga za mirom bliska je našim srcima jer utječe na stabilnost cijele regije i cijelog našeg ratovima opterećenog svijeta”, rekao je Franjo na sastanku s južnokorejskom predsjednicom Park Geun-hye u Seoulu.

Sat vremena prije slijetanja Pape u Seoul, sjevernokorejska vojska ispalila je tri projektila kratkog dometa u more pokraj svoje istočne obale. Poslije su ispaljena još dva.

Ispaljivanje je izvedeno blizu luke Wonsan, na istoku zemlje, a rakete su ispaljene u pravcu Istočnog mora na razdaljini od 220 kilometara, rekao je glasnogovornik Južnokorejskog ministarstva obrane.

Južna Koreja je potom proglasila uzbunu duž granice.

U svom obraćanju u Seoulu, papa Franjo je prvi put javno govorio na engleskom jeziku, poručivši:

“Diplomacija, kao umijeće mogućeg, temelji se na čvrstom uvjerenju da se do mira prije može doći slušanjem i razgovorom, nego optužbama, besplodnim kritikama i razmetanjem silom”.

Predsjednica Park Geun-hye rekla je Papi da je još 70.000 obitelji razdvojeno podjelom Korejskog poluotoka na dva dijela nakon rata 1950-53.

“Taj rat i dalje baca sjenu na našu zemlju. Mi želimo ujedinjenje, ali Sjeverna Koreja se mora odreći svog nuklearnog naoružanja”, poručila je.

Sjeverna Koreja je odbila poziv službenog Seoula da pošalje svog predstavnika na susret s Papom.

Franjo je ujedno pozvao Korejce da pokažu posebnu brigu za siromašne, ranjive i one čiji se glas ne čuje i da budu predvodnici u “globalizaciji solidarnosti”.

Jake sigurnosne mjere

Papa Franjo će u Južnoj Koreji boraviti pet dana i sudjelovati na šestim Azijskim danima mladih, a to putovanje je i prvi posjet pape Aziji nakon 1999. godine.

Ujedno je to i treće putovanje pape Franje od izbora za poglavara Katoličke crkve u ožujku 2013. godine, nakon što je posjetio Brazil i Bliski istok.

U Južnoj Koreji će služiti četiri mise na otvorenom i imati još deset govora i propovijedi.

Duhovni vrhunac posjeta vjerojatno će biti beatifikacija 124 korejska mučenika na povijesnim vratima Seoula 16. kolovoza.

Očekuje se da će događaju nazočiti milijun ljudi i seulska policija priprema iznimne sigurnosne mjere.

Na završnoj misi u seulskoj katedrali 18. kolovoza, očekuje se Papin govor o podjeli Korejskog poluotoka na dvije države, Sjevernu i Južnu Koreju, i odnosima s Kinom.

U Južnoj Koreji ima 5,4 milijuna katolika, odnosno nešto više od deset posto stanovništva.

Zajedno s protestantima, postotak kršćana penje se na 28 posto populacije, što je više od bilo koje druge vjerske skupine. Gotovo 22 posto stanovnika su budisti, a polovica stanovnika ne prakticira nikakvu religiju.

Izvor: Agencije