Oglasi

Papa Franjo poručio Trumpu: Zid s Meksikom je greška

Oni koji dižu zidove na kraju postaju njihovi zarobljenici, kaže poglavar Rimokatoličke crkve.
Već smo imali jedan zid, onaj u Berlinu, koji je izazvao toliko glavobolja i toliko patnji, rekao je papa FranjoArhiva

Papa Franjo izjavio je kako je spreman američkom predsjedniku Donaldu Trumpu lično u lice reći da je pogrešno teritorije braniti gradnjom zida duž granica. 

U intervjuu za meksičku televiziju Televisa emitiranom u utorak, Papa je također odbacio kritike ultrakonzervativnih katolika koji ga nazivaju heretikom.

„Ne znam što je to s tom novom kulturom obrane teritorija gradnjom zidova. Već smo imali jedan zid, onaj u Berlinu, koji je izazvao toliko glavobolja i toliko patnji“, rekao je papa Franjo, koji se već ranije javno protivio Trumpovoj migracijskoj politici:

„Odvajanje djece od roditelja u suprotnosti je sa zakonima prirode... Ne možeš to činiti. To je okrutno. To je jedna od najvećih okrutnosti. Da bi se odbranilo šta? Teritorij, ili ekonomija, ili ko zna šta“, dodao je Papa, napomenuvši kako takva politika jako „rastužuje“.

Politika razdvajanja djece od roditelja

Upitan da li bi isto to bio spreman Trumpu reći u lice kad bi umjesto novinarke s njim za stolom sjedio američki predsjednik osobno, Franjo je kazao:

„Isto to. Isto to, jer to javno govorim... Kao što sam već rekao i to da oni koji dižu zidove na kraju postaju zarobljenici tih istih zidova koje su sami sagradili.“

Trump, koji se s papom Franjom susreo 2017. u Vatikanu, smatra da je zid nužan kako bi se zaustavio šverc droge i prelijevanje kriminala preko granice u Sjedinjene Države, zbog čega je došao u sukob s većinski demokratskim Kongresom oko finansiranja njegove gradnje.

Papa je prošle godine kritizirao Trumpovu administraciju zbog politike razdvajanja djece od roditelja koji su ilegalno prešli američko-meksičku granicu.

Ta je mjera kasnije ukinuta zbog vala negodovanja.

Američki predsjednik prošlog mjeseca je opovrgnuo medijske izvještaje da se razmišlja o njenom ponovnom uvođenju.

Izvor: Agencije

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.