Papa Franjo: Ne zatvarajte vrata migrantima

Papin poziv stigao je usred debate u Evropi kako se nositi sa imigrantskom krizom (EPA)

Papa Franjo pozvao je na poštovanje imigranata i predložio da bi “ljudi i institucije koje su zatvorile vrata za njih” trebalo da od Boga zatraže oprost.

“Pozivam vas sve da zatražite oprost za ljude i institucije koje su zatvorile vrata ovim ljudima koji traže utočište, koji traže da budu zaštićeni”, rekao je papa, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Dan pošto se evropski ministri unutrašnjih poslova nisu uspjeli dogovoriti o tome kako da zaustave dotok brodova sa imigrantima preko Mediterana i o zbrinjavanju hiljada novih pridošlica u Evropu, papa Franjo je zatražio veće poštovanje za “našu braću i sestre koji traže utočište daleko od svojih zemalja”, dodaje AFP.

Francuska i Austrija pojačale su graničnu kontrolu nad migrantima koji dolaze iz Italije i nekoliko stotina njih vratili sa svojih granica.

Zbog toga raste broj migranata koji spavaju na rimskim i milanskim stanicama.

Istovremeno, Mađarska je najavila gradnju ograde na granici sa Srbijom iz istog razloga.

“Potičem one koji im donose pomoć i nadu da će međunarodna zajednica djelovati zajednički i na efikasan način spriječiti slučajeve prisilne imigracije”, rekao je papa.

Papin poziv stigao je na kraju sedmičnog obraćanja vjernicima, usred debate u Evropi kako se nositi sa imigrantskom krizom koja je uključila sukobe na francusko-italijanskoj granici između policije i imigranata.

Odgovor desnice 

Papi je odmah uzvratio Matteo Salvini, lider krajnje desne Sjeverne lige. “Čisto iz znatiželje, koliko ima imigranata u Državi Vatikanu?”, pitao je ironično.

Među zemljama članicama EU-a nema saglasnosti o prijedlogu Evropske komisije da se uvedu obavezujuće kvote za svaku članicu za primanje izbjeglica koje stižu u Evropu i tako olakša teret zemljama koje su na udaru masovnog priliva izbjeglica, poput Italije ili Grčke, pokazala je u utorak rasprava na sastanku ministara unutrašnjih poslova u Luksemburgu.

“Vrijeme je da počnemo gledati mimo nacionalnih interesa. Solidarnost nije dobrovoljna i to ne može funkcionirati i o tome se ne može pregovarati”, upozorio je nakon sastanka komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopoulos.

Evropska komisija je prošli mjesec predstavila prijedlog za raspodjelu sirijskih i eritrejskih izbjeglica iz Grčke i Italije po svim zemljama EU-a, a Hrvatska bi ih trebala primiti ukupno 747.

Preporuka Komisije

Ukupno 40 hiljada izbjeglica, 24 hiljade iz Italije i 16 hiljada iz Grčke, trebalo bi biti razmješteno po drugim zemljama članicama prema ključu utvrđenom po nekoliko kriterija – broju stanovnika, BDP-u, stopi nezaposlenosti i broju ranije primljenih izbjeglica.

Komisija je  predstavila i preporuku za preseljenje 20.000 osoba koje se trenutno nalaze izvan Unije, a koje imaju pravo na međunarodnu zaštitu.

Hrvatska bi po izračunu Komisije trebala primiti njih 315, što je 1,58 posto, navodi agencija Hina.

Međutim, taj prijedlog Komisije nema podršku većine, jer je puno zemalja protiv obvezujućih kvota i zauzimaju se za solidarnost na dobrovoljnoj osnovi.

Većina članica srednje i istočne Evrope, zatim Španija i Portugal protive se obavezujućim kvotama i žele dobrovoljne kvote.

Dio zemalja ne protivi se obavezujućim kvotama, ali su nezadovoljne predloženim kvotama i traže pravedniju raspodjelu – Francuska i Njemačka su zatražile da se ponovno izračuna ključ za raspodjelu izbjeglica.

Jedan dio zemalja, među njima i Hrvatska, još se nije službeno izjasnio.

Zbog velikog razilaženja u stavovima kako se postaviti prema što većem migrantskom pritisku o tome će se vjerovatno razgovarati na samitu čelnika 28 zemalja članica sljedeće sedmice u Briselu.

Izvor: Agencije