Papa Franjo kritizirao gradnju zidova protiv migranata

Migranti bi trebali biti prihvaćeni, zaštićeni i integrisani, poručio je papa Franjo nakon posjete Maroku (EPA)

Politički lideri koji žele da grade zidove i druge barijere da bi odvratili migrante, “završiće kao zatvorenici zidova koje su izgradili”, poručio je papa Franja.

Papa je ovo izjavio novinarima u avionu kojim se vraćao iz posete Maroku, odgovarajući na pitanje o migracijama i pretnji američkog predsednika Donalda Trumpa da će zatvoriti južnu granicu sa Meksikom.

“Oni koji grade zidove, bilo da su oni od cigala ili bodljikave žice, završiće kao zatvorenici zidova koje su izgradili”, rekao je papa Franja.

Papa je rekao da shvata da, što se tiče problema migracija, vlada ima “vruć krompir” u rukama, ali smatra da se se to mora rešiti na drugačiji način, humano, a ne bodljikavom žicom, prenosi Reuters.

“Sa strahom, nećemo napredovati, sa zidovima, ostaćemo zatvoreni unutar njih”, naveo je on.

Papa: Eliminisati uzroke migracija

Papa Franjo nije direktno pomenuo Donalda Trumpa, ali se već ranije razišao s američkim predsednikom oko pitanja migranata.

Američki predsednik proglasio je vanredno stanje kako bi opravdao prebacivanje novca namenjenog za vojsku u gradnju zida prema Meksiku kako je obećao. 

Osim u Sjedinjenim Državama, migracije su ponovno dospele u prvi plan nacionalnih političkih rasprava u više severnoafričkih i evropskih zemalja.

Papa je tokom leta iz Maroka ponovio neke ključne stavove o migraciji, rekavši da bi bogate zemlje trebalo da pomognu u eliminisanju uzroka migracija, kao što su siromaštvo, rat i politička nestabilnost.

Migranti bi trebalo da budu prihvaćeni, zaštićeni i integrisani, a ukoliko neka zemlja ne može da izađe na kraj s njihovim brojem, migrante bi trebalo da prihvate druge zemlje, dodao je papa.

Izvor: Agencije