Oglasi

Papa Franjo ide u historijsku posjetu Zaljevu

Poglavar Rimokatoličke crkve početkom februara boravit će u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Tema posjete je mir, sa znakom na kojem se vidi golub sa maslinovom grančicom, što sugerira da će papa Franjo poslati jaku poruku o potrebi kršćansko-muslimanskog dijaloga i mira u regijiAP

Papa Franjo u februaru naredne godine imat će historijsku posjetu Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi prisustvovao međureligijskom sastanku, u četvrtak je objavio Vatikan.

Putovanje u UAE, posljednje od nekoliko u nekoliko muslimanskih država, desit će se od 3. do 5. februara.

Iz Svete Stolice navode kako je poglavar Rimokatoličke crkve prihvatio poziv šeika Mohammeda bin Zayeda Al Nahyana, prijestolonasljednika Abu Dabija, kao i tamošnje katoličke zajednice.

Jaka poruka

„Posjeta, poput one Egiptu, pokazuje fundamentalnu važnost koju pridaje sveti otac međuvjerskom dijalogu. Posjeta pape Franje arapskom svijetu je savršen primjer kulture susreta“, naveo je glasnogovornik Greg Burke.

Ranije je pontif posjetio države gdje se govori arapski jezik poput Libana i Egipta, no ovo će biti prva posjeta lidera crkve regiji Zaljeva.

Tema posjete je mir, sa znakom na kojem se vidi golub sa maslinovom grančicom, što sugerira da će papa Franjo poslati jaku poruku o potrebi kršćansko-muslimanskog dijaloga i mira u regiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.