Papa Franjo i Abbas: Sačuvati univerzalnu vrijednost Jerusalema

Mahmoud Abbas, Papa Franjo
Papa Franjo i Abbas istakli su 'važnost da se priznaju i sačuvaju identitet i univerzalna vrijednost' Jerusalema kao svetog grada tri religije (EPA)

Papa Franjo primio je u ponedjeljak u Vatikanu palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, s kojim je razgovarao o mirovnom procesu na Bliskom istoku, objavio je Vatikan.

Papa i Abbas razgovarali su o “sukobima koji su zahvatili Bliski istok i potrebi da se hitno dadne prednost mirovnom procesu i dijalogu, uz doprinos vjerskih zajednica, kako bi se suzbilo sve oblike ekstremizma i fundamentalizma”, kaže u priopćenju Vatikan, kako prenosi Hina.

Papa i palestinski čelnik razgovarali su i o “putu pomirbe unutar palestinskog naroda, kao i naporima da se reaktivira mirovni proces između Izraelaca i Palestinaca i postigne rješenje s dvije države”, dodaje se.

Pregovori na mrtvoj tački

Pregovori između Izraela i Palestinaca na mrtvoj su točki, a Palestinska samouprava raskinula je odnose s američkom administracijom nakon što je američki predsjednik Donald Trump priznao Jeruzalem glavnim gradom Izraela.

Palestinci se nadaju da će taj grad biti glavni grad njihove buduće države.

No, Palestinci su podijeljeni i na političkom planu otkad je Hamas preuzeo nadzor nad pojasom Gaze 2007., istisnuvši Fatah, koji vodi Abbas, iz te enklave nakon krvavih sukoba.

Svi pokušaji da ih se pomiri otad nisu uspjeli.

‘Univerzalna vrijednost’ Jerusalema

Papa i Abbas zauzeli su se isto tako za “obnovu angažmana međunarodne zajednice kako bi se poštivale legitimne težnje dvaju naroda” i istaknuli “važnost da se priznaju i sačuvaju identitet i univerzalna vrijednost” Jeruzalema kao svetog grada triju religija.

Sat vremena nakon sastanka s Abbasom papa je primio mlade Talijane, članove mirovnog pokreta “Rondine citadella della pace”, spomenuvši u razgovoru potrebu za “čelnicima s novim mentalitetom” kako bi se postigao mir, no nije spominjao imena.

“Postoji potreba za čelnicima s novim mentalitetom. Političari koji ne znaju voditi dijalog i razgovarati nisu čelnici za mir: čelnik koji ne pokušava ići prema ‘neprijatelju’, sjesti za stol s njime ne može voditi svoj narod prema miru”, zaključio je.

Izvor: Agencije