Oglasi

Papa Franjo: Bog voli i najgore od nas

Katolički vjernici na svetim misama ponoćkama obilježili su dolazak Božića, jednog od najsvetijih praznika.
Papa Franjo pozvao je vjernike da ne dozvole sebi da ih Isus preobrati svojom 'ludom ljubavlju' EPA

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Božić, praznik kojim slave rođenje Isusa Krista.

Vjernici su dolazak Božića, jednog od najsvetijih katoličkih praznika, obilježili na svetim misama.

Papa Franjo poručio je vjernicima na Badnje veče koje se proslavlja po Gregorijanskom kalendaru da Bog voli sve, pa čak i „najgore od nas“.

Praćen pjesmom hora, papa Franjo je u podnožju oltara bezilike Svetog Petra u Vatikanu otkrio statuu prizora rođenja Isusa.

'Počnimo sa sobom'

Papa je rekao da je rođenje Isusa podsjetnik na bezuvjetnu božju ljubav, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Istovremeno je pozvao vjernike da dozvole sebi da ih Isus preobrati svojom „ludom ljubavlju“ i da prestanu pokušavati da promijene druge.

„Ne čekajmo da naši susjedi budu dobri prije nego što mi učinimo nešto dobro za njih, da crkva bude savršena da bismo je voljeli, da nas drugi poštuju prije nego što mi poštujemo njih. Počnimo sa sobom“, istakao je papa.

AP podsjeća da papa Franjo često naglašava „lično preobraćanje“ u svom reformskom papinstvu, vjerujući da istinske reforme ne mogu da budu nametnute s vrha, već prepoznate iznutra.

U ponoć su održane mise ponoćke i u našoj regiji, s kojih su vjernicima upućene poruke.

Nadbiskup zagrebački Josip Bozanić je na misi u zagrebačkoj katedrali rekao kako je potrebno iz srca izbrisati srdžbu, ljutnju, mržnju i predrasude prema drugima, pa i prema onima koji su možda činili zlo.

'Bozanić: Izbrisati srdžbu i ljutnju'

„Slaviti Božić znači odbaciti sve ono što u našem životu ne prepoznaje ili odbija Božju ljubav koja prethodi svakom činu naše ljubavi, ali jednako tako potrebno je izbrisati iz srca svaku srdžbu i ljutnju, mržnju i svaku predrasudu prema drugima, prema onima koji su mi možda i zlo učinili“, rekao je, između ostalog, kardinal Bozanić, prenosi Hina.

„Božić je očitovanje neizmjerne milosti božje, spasiteljice svih ljudi. Ona nas poziva da se odreknemo bezbožnosti i svjetovnih požuda te da razumno, pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu. Božić je put prema Bogu. U našem srcu postoji čežnja za Bogom, čežnja da ga se susretne, upozna. Ljudsko je srce nemirno dok se ne smiri u Bogu“, dodao je u propovijedi.

Božić je očitovanje neizmjerne milosti božje, spasiteljice svih ljudi, rekao je kardinal Josip BozanićAnadolija

Na misi u Sarajevu, služenoj u katedrali Srca Isusova, vrhbosanski nabiskup Vinko Puljić kazao je kako je „blagdan Božića podsjetnik na važnost istinske vjera u Boga i njegovu ljubav prema ljudima koja jedina može unijeti svjetlo u život opterećen nesigurnošću, strahom i tegobama“.

U svojoj propovjedi istakao je kako, u vrijeme kada katolici obilježavaju svoj veliki blagdan, veliki broj ljudi proživljava tamne dane.

Puljić: Mnogi nemaju ljudskih prava

„Mnogi su obavijeni mrakom neslobode zbog rata pa moraju bježati, nemaju ljudskih prava“, kazao je vrhbosanski nadbiskup dodajući kako je u današnjem svijetu tako često pogažen čovjek i njegovo dostojanstvo.

U takvom svijetu Isus otvara istinsku nadu ljudima jer je on došao na svijet kako bi unio svjetlo u mrak tegobne svakodnevice, a svaki čovjek osjeća potrebu naći izvor svjetla u duši jer nema goreg mraka od onoga u duši i srcu, poručio je kardinal Puljić.

Podsjetio je i na značenje praštanja čime se također „unosi svjetlo u naše živote baš kao što se to čini i oslobađanjem od mržnje jer tamo gdje vlada mržnja tu zapravo vlada đavo“.

Svima koji nisu katolici, a žive s njima u Bosni i Hercegovini, zaželio je da sa svojim susjedima podijele osjećaj koliko je lijepo živjeti s ljudima koji zrače plemenitošću.

U Prištini, kosovski katolici okupili su se na misi u punoj katedrali Majka Tereza, koju je služio kosovski biskup Dode Gjergji, dok je u Podgorici misa obavjena  u crkvi Presveto Srce Isusovo, gdje je don Janez Mirtek održao propovijed.

U jedinoj katoličkoj crkvi u Podgorici okupio se veliki broj vjernika, a svetu božićnu misu predvodio je don Janez Mirtek.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.