Oglasi

Papa: Čemu proglašenje Stepinca svetim ako istina nije jasna?

U određenom trenutku u procesu kanonizacije Alojzija Stepinca postoje nejasne historijske tačke, ukazao je poglavar Katoličke crkve.
Molio sam, promišljao, tražio savjete i vidio da treba zatražiti pomoć patrijarha Irineja, rekao je papa FranjoEPA

Kardinala Alojzija Stepinca Katolička crkva je proglasila blaženim jer je bio duševan čovjek, ali u procesu njegove kanonizacije ima nejasnih povijesnih točaka, koje treba razjasniti, rekao je papa Franjo na povratku iz Sjeverne Makedonije.

"Čemu bi služilo proglašenje sveca ako tu istina nije jasna? Nikomu to ne bi služilo", rekao je on novinarima u avionu na povratku u Vatikan.

"Stepinac je bio duševan čovjek i stoga ga je Crkva proglasila blaženim. No, u određenom trenutku u procesu kanonizacije postoje nejasne točke, povijesne točke", kazao je papa dopisniku Hrvatske radio-televizije, kojega je zanimalo papino mišljenje o proglašenju Stepinca svetim.

'Irinej je pomogao'

Priznao je i kako se "molio, promišljao, tražio savjete i vidio da treba zatražiti pomoć [poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarha] Irineja".

"On je velik patrijarh. Irinej je pomogao, napravili smo zajedničko povijesno povjerenstvo i surađivali smo", rekao je papa.

Istaknuo je da je i patrijarhu Irineju i njemu jedini interes istina i dodao da ne smiju pogriješiti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.