Papa Benedict XVI protiv pedofilije

Skupu u Vatikanu prisustvuju izaslanici iz 110 biskupskih konferencija i poglavari iz 33 crkvena reda (EPA)

Papa Benedict XVI je u ponedjeljak, u poruci učesnicima prve Vatikanske konferencije o pedofiliji, pozvao na korjenitu obnovu u Katoličkoj crkvi, poslije niza pedofilskih skandala koji su uzdrmali crkvu.

„Iscjeljenje žrtava mora biti najveća briga kršćanske zajednice i mora se odvijati uporedo sa korjenitom obnovom crkve na svakom nivou“, poručio je papa, navedeno je u saopćenju Vatikana.

On je kazao da konferencija katoličkih poglavara treba u čitavoj crkvi promovirati kulturu efikasne podrške žrtvama.

Izaslanici iz 110 biskupskih konferencija i poglavari iz 33 crkvena reda počeli su u ponedjeljak u Rimu skup kakvom nema presedana o temi suzbijanja pedofilije, pojave koja je zadnjih godina duboko naškodila ugledu Crkve.

Gotovo deset godina od izbijanja skandala u Sjedinjenim Državama i lančane reakcije u crkvama u Evropi te Australiji, 200 sudionika konferencije do četvrtka će razgovarati o tome pitanju pod geslom “Prema ozdravljenju i obnovi”, prenosi Hina.

Cilj je donijeti strategiju “za zaštitu djece”, ali i “ranjivih odraslih osoba”.

Razgovori s žrtvama

Crkvi se donedavna prebacivalo da je prerevno štitila krivce, a bila nedovoljno osjetljiva za mlade žrtve. Sudionici su zato dobili upute privatno razgovarati sa žrtvama prije odlaska u Rim.

Francois-Xavier Dumortier, rektor Papinskog sveučilišta Gregoriana u Rimu objasnio je da Crkva sada mora otvorenih očiju sagledati ranu i učiniti sve kako se zla ne bi ponovila. Papa je zauzeo “hrabro stajalište” da sudionici u raspravama ne bi ostali na površini već zadrli duboko u problem, rekao je rektor.


Papa Benedict XVI

Žrtve su različito reagirale. Neke su “prebolno ranjene i za njih je crkveno poglavlje zatvoreno jednom za svagda” dok druge “žele pomoći kako se tako nešto u budućnosti ne bi ponovilo”, objasnio je.

O svim dimenzijama pedofilije govorit će 40 izvjestitelja, a bit će i riječi o utjecaju pornografije s interneta na formaciju svećenika.

Svjedočanstva će na skupu iznijeti i biskupi koji su “hrabro reagirali u odbranu žrtva” na Filipinima, SAD-u Brazilu, Meksiku, Njemačkoj i Južnoafričkoj Republici.

Konkretni potezi skupa bit će otvaranje e-learning centra što ga finansiraju njemačke katoličke ustanove.

Organizatori ističu da bi u problem pedofilije trebalo uključiti i sve ostale ustanove i zajednice te bi Crkva čak mogla “postati predvodnica u zaštiti maloljetnika”.

Irkinja Marie Collins koju je svećenik silovao u bolnici u Dublinu dok je bila dijete, jedina je žrtva pozvana svjedočiti na simpoziju. Odluku je teško donijela i žali što je crkvena hijerarhija propustila kazniti nadređene koji su štitili počinitelje, bilo da su to činili hotimice ili nemarom.

U utorak će se u crkvi sv. Ignacija održati pokajničko bdijenje i crkveni oci zatražit će “oprost” od hiljada žrtava.

Konkretni potezi skupa bit će otvaranje e-learning centra što ga finansiraju njemačke katoličke ustanove koji bi trebao kleru diljem svijeta omogućiti da se dobro upozna s najboljim praksama i uputama Crkve te psihološkim spoznajama.

Opada broj prijavljenih slučaja

Glavni tužilac Vatikana za slučajeve zlostavljanja u prošli četvrtak je izjavio da broj prijavljenih slučajeva pedofilije među svećenim licima opada, ali da je dostigao alarmantan nivo u ostatku društva, prenosi Tanjug. 

“U crkvama u kojima je zavjet šutnje bio dugo nametnut, broj ovih slučajeva dostigao je najviši nivo i sada postepeno opada”, rekao je malteški biskup Charles Scicluna, član Kongregacije za doktrinu vjere, u intervjuu italijanskom web sajtu “Vatikan insajder”.

On je, međutim, naglasio da su izuzetno uznemirujući najnoviji podaci o slučajevima pedofilije na globalnom nivou, prenijela je agencija AFP.

Scicluna je istakao da konferencija o skandalima ukazuje da je Rimokatolička crkva spremna da na njih odlučno reaguje.

Izvor: Agencije