Papa: Antisemitizam je dio vala ‘pokvarene mržnje’

Židovi, Jevreji
Istraživanje EU-a pokazalo je da je više od trećine evropskih Jevreja razmišljalo o emigraciji u posljednjih pet godina jer se ne osjećaju sigurnima (EPA)

Papa Franjo ocijenio je u petak da je antisemitizam dio vala “pokvarene mržnje”, koji je zahvatio neke zemlje, te pozvao sve da budu na oprezu u vezi s time.

U govoru članovima Američkog židovskog odbora, koji borave u posjetu Vatikanu, također je istaknuo da je grijeh za kršćane da gaje antisemitske osjećaje, jer dijele naslijeđe sa Židovima.

“Jako me zabrinjava širenje, na mnogim mjestima, klime zloće i bijesa, u kojoj korijene hvata pretjerana i pokvarena mržnja”, kazao je papa, kako prenosi Hina.

“Posebice mislim na pojavu antisemitskih napada u raznim zemljama.”

Papa nije imenovao zemlje na koje misli, no vladine statistike objavljene prošlog mjeseca pokazuju da se od prošle godine u Francuskoj dogodilo više od 500 antisemitskih napada, za 74 posto više nego 2017.

‘Odbacivanje vlastitih korijena’

Francuska ima najveću židovsku zajednicu u Europi.

“Naglašavam da je za kršćanina bilo kakav oblik antisemitizma odbacivanje vlastitih korijena, potpuna proturječnost”, kazao je papa.

Istraživanje Europske unije čiji su rezultati objavljeni prošlog mjeseca pokazalo je da je više od trećine europskih Židova razmišljalo o emigraciji u posljednjih pet godina jer se više ne osjećaju sigurnima.

Jačanje antisemitizma podudara se s jačanjem populističkih i nacionalističkih stranaka u većinski kršćanskim zemljama, kao što su Italija, Njemačka, Poljska i Mađarska.

U Velikoj Britaniji devetero je zastupnika istupilo iz Laburističke stranke prošlog mjeseca jer su nezadovoljni time kako se stranačko vodstvo postavilo prema antisemitizmu u stranci.

Izvor: Agencije