Pao zid na gradilištu u Beogradu, radnik ostao zatrpan

Investitor navodi da na utvrđivanju okolnosti pod kojima se dogodila nesreća radi zajedno sa nadležnim oranima (Tanjug)

Jedan radnik je poginuo na gradilištu u centru Beograda, kada se na njega obrušio zid visine deset metara i zatrpao ga.

Spasioci su tek posle višečasovnih napora uspeli da izvuku njegovo telo.

Nesreća se dogodila u sredu ujutro na lokaciji nekadašnje ambasade Sjedinjenih Američkih Država, na kojoj se zida luksuzni stambeni kompleks.

Parcelu na mestu stare američke ambasade su u septembru 2016. godine kupile izraelske firme “Yossi Avrahami” i “Almogim holdings”, a rušenje je počelo sredinom prošle godine.

Kompanija KMR Development d.o.o, investitor urbanističkog projekta stambeno poslovnog centra, između ulica Kneza Miloša i Sarajevske u Beogradu, saopštila je da rade na utvrđivanju okolnosti pod kojima se dogodila nesreća.

Uz izraze najdubljeg žaljenja zbog nesrećnog događaja i saučešća upućenog porodici stradalog radnika, iz te kompanije navode da na utvrđivanju okolnosti pod kojima se dogodila ova nesreća rade zajedno sa nadležnim organima.

Mediji prenose da je poginuli radnik Nebojša T. imao 56 godina i da je iz Kraljeva, te da je zajedno sa bratom već devet godina radio na gradilištima u Beogradu.

Na gradilištu je bio i brat stradalog radnika, koji je video kako se dogodila nesreća.

Beograđanka Zorica Rajković, koja živi blizu gradilišta, izašla je da vidi šta se desilo i razgovarala je sa bratom Nebojše T. 

“Rekao mi je da su na gradilištu bila tri radnika, da su jednog poslali na gradilište na Dedinje, a da su braća ostala na gradilištu u Sarajevskoj. Poginuli radnik stajao je pored zida, dok je njegov brat bio nekoliko metara dalje. Nebojša je rukama pokušao da zaustavi zid, ali su ga zemlja i šut zatrpali”, rekla je Zorica Rajković novinarima.

Poginuli radnik je iz Kraljeva i već devet godina je s bratom radio na gradilištima u Beogradu.

Istraga o uzrocima nesreće

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je došao na gradilište gde se dogodio incident, rekao je da se radovi izvode uz sve neophodne dozvole.

Vesić, koji je na lice mesta došao ubrzo nakon ovog incidenta, je rekao da je reč o gradilištu na kojem rade ozbiljni investetori i izvođači radova, a o tome kako je došlo do ove nesreći znaće se nakon uviđaja koji sprovodi istražni sudija.

“Žao mi je što se ovo desilo, ali takve se stvari, nažalost, dešavaju a na nama je samo da poštujemo sva pravila”, rekao je Vesić i dodao da kada se ovakve stvari dešavaju na gradilištima gde su ispoštovane sve procedure, može se samo zamisliti šta može da se desi kada procedure nisu ispoštovane.

Vesić je naložio je da u četvrtak krenu vanredne inspekcije po svim gradilištima u Beogradu kako bi se utvrdilo da li rade po svim standardima i zakonskim procedurama koje moraju da poštuju.

Izvor: Agencije