Pao zadnji grad pod kontrolom Assada u Idlibu

Pobunjeničke vojske posljednjih sedmica su zabilježile niz vojnih uspjeha (Getty Images)

Sirijska vojska povukla se iz strateški važnog grada Arihe, svog zadnjeg preostalog uporišta u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib, nakon teških bitaka s pripadnicima sirijskog ogranka Al-Kaide Fronta Al- Nusra, rekao je u četvrtak izvor iz sirijske vojske, prenosi Hina.

Ta je izjava, koju je prenijela sirijska televizija, prvo priznanje da je Ariha, zadnje uporište režimskih snaga Bashara Al-Assada u pokrajini koja graniči s Turskom, pala u ruke pobunjeničkih skupina, koje, po tvrdnjama Sirije, finansira i oprema Turska.

Napredovanje pobunjeničke vojske

Koalicija pobunjeničkih skupina Jaish al-Fateh (Osvajačka vojska), u kojoj je i Fronta al-Nusra, već je prije objavila da je zauzela taj grad, nakon što je potisnula sirijske vojnike sa nekoliko kontrolnih tačaka, no sirijska vojska tad je tvrdila da su žestoki sukobi još u toku.

Pobunjeničke vojske posljednjih sedmica su zabilježile niz vojnih uspjeha, zauzevši Idlib, glavni grad pokrajiine, grad Jisr al-Shughour i vojnu bazu Mastumu.

Od 2011. godine je u Siriji ubijeno preko 210.000 ljudi, a pola ubijenih su bili civili.

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) je ubila više od 2.000 ljudi, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). Pripadnici ove grupe su, prema podacima SOHR-a, ubili najmanje 2.154 ljudi, od čega 1.362 civila.

Izvor: Agencije