Pao tajvanski avion, najmanje 23 žrtve

Putnički avion sa 58 putnika pao je u rijeku u blizini Taipeija, glavnog grada Tajvana, pri čemu su poginule najmanje 23 osobe, a traga se za još 20 osoba, prenose agencije.

Zvaničnici su ranije kazali Al Jazeerinom novinaru Adrianu Brownu, koji se javio iz kineske prijestolnice Pekinga, da je potvrđeno 19 smrtnih slučajeva, te da se još 24 vode kao nestale, vjerovatno zarobljene u ostacima letjelice. Ostali su spašeni.

Avion TransAsia72-600 ATR  bio je na domaćem letu kada je, prilikom prinudnog slijetanja, udario u most, a potom se obrušio u rijeku.

Spasioci pokušavaju doći do zarobljenih putnika.

‘Nestala’ 33 putnika

Lokalna televizija je pokazala snimak putnika sa sigurnosnim pojasevima kako plutaju rijekom.

Spasilačke ekipe u gumenim čamcima nalaze se oko polupotonulog trupa aviona, koji leži u rijeci, pokušavajući pomoći onima koji se još uvijek nalaze u avionu.

Zvaničnici civilnog saobraćaja su izjavili neposredno nakon pada aviona da je dvoje putnika poginulo, ali je tajvanska televizija kasnije izvijestila da se broj poginulih popeo na devet. Potom su zvaničnici kazali da crni bilans iznosi 19 žrtava.

Drugi izvori tajvanskih vlasti su naveli da je u avionu bilo 58 putnika i članova posade, uključujući i 31 turistu iz Kine.

Vrijeme je bilo vedro kada je avion poletio.

Televizijski snimci su pokazali dijelove oštećenog mosta i aviona razbacane duž puta.

Niz nezgoda

Ovo je jedna od  najnovijih, u nizu nezgoda, koja je zadesila neku od azijskih aviokompanija u proteklih 12 mjeseci.

TransAsia je treća tajvanska najveća aviokompanija.

Sličan ATR 72-500 srušio se prošle godine u pokušaju slijetanja na otok Penghu, kada je poginulo 48 od 58 putnika i članova posade.

Avion koji se srušio u srijedu jedna je od najnovijih ATR-ovih letjelica, a nabavljena je prošle godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije