Pantovčak u Visokoj ulici – gesta ili zloba?

Vlada je odlukom omogućila novoizabranoj predsjednici ispunjenje predizbornog obećanja preseljenja sa Pantovčaka (Goran Stanz / Pixsell)

Piše: Tomislav Šoštarić

Vlada Republike Hrvatske udovoljila je željama i najavama novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i dala na upravljanje Uredu predsjednika rezidenciju u Visokoj ulici, na zagrebačkom Gornjem gradu, i taj objekt neće više biti u državnom vlasništvu. Time je vlada omogućila novoizabranoj hrvatskoj predsjednici najavljeno preseljenje s Pantovčaka, koji smatra prevelikim i preskupim za potrebe Ureda predsjednika države, iako dio stručne javnosti smatra da je ta lokacija sigurnosno nepovoljna te da je preuređenje osjetljivo pitanje, jer se radi o zaštićenom spomeniku kulture.

Premijer Zoran Milanović u večer izborne pobjede Kolinde Grabar-Kitarović bio je vrlo oštar u komentaru ishoda predsjedničkih izbora i nepovoljno se izražavao o političkoj opciji iz koje dolazi novoizabrana predsjednica, koja je bila kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice. Ni idućih dana, pa sve do danas, premijer novoj predsjednici nije čestitao na pobjedi, ocijenivši da bi to bilo licemjerno.

No, kasnije joj je ipak izrazio dobrodošlicu i, na koncu, dodijeljivanjem rezidencije u Visokoj ulici, omogućio da ispuni jedno od svojih predizbornih obećanja. Stoga bi se ta odluka mogla tumačiti kao pružena ruka suradnje Vlade i premijera Kolindi Grabar-Kitarović, ali su analitičari ipak oprezni s procjenama.

‘Danajski dar’ nije isključen

Davor Gjenero kaže da će se tek vidjeti radi li se o pruženoj ruci suradnje ili “zlobi”, jer je donesena odluka kojom se omogućuje seljenje s Pantovčaka a da za to nisu pripremljeni svi uvjeti, jer je zgrada u Visokoj ulici neuređena za tu svrhu. Podsjeća da je Milanović ranije izjavio da može biti neugodno kad se neka želja ostvari. Prema Gjeneru, može se dogoditi da Ured ostane bez Pantovčaka i s neuređenom rezidencijom u Visokoj ulici bez ikakvog adekvatnog prostora za rad.

“Po svemu sudeći, ideja je da se Kolindu Grabar-Kitarović dovede u neugodnu situaciju, da joj se da zgrada koja nije pripremljena za useljenje i da time Grabar-Kitarović ispadne smiješna u javnosti”, kaže Gjenero, koji tu odluku stoga ne smatra rukom prijateljstva te napominje da će se tek “vidjeti ima li u tome zlobe ili nečeg drugog”.

Da se ipak radi o pružanju ruke suradnje i svojevrsnoj isprici premijera novoizabranoj predsjednici smatra politički analitičar Jaroslav Pecnik, ali napominje da je to, s druge strane, možda ‘Danajski dar’.

“U stilu – evo, mi poklanjamo, a vi vidite kako ćete to urediti, sredstva svoja imate, no ukoliko ih potrošite, a trebati će vam još za uređenje, mi novac ne možemo rasipati. I onda će se reći kako su najavljivali da će štedjeti, a sada ispada da košta još više. I to se onda vraća kao bumerang”, kaže on.

Pecnik naglašava da se nikako ne može reći da je upravo to izravna namjera ove odluke. No, ističe da je Vlada ovim potezom poslala poruku da je za suradnju, no da, s druge strane, čeka razvoj situacije.

Koprcanje u vlastitim obećanjima

“Ako se pokaže uređenje i preseljenje skupljim od Pantovčaka, to će iskoristiti kako bi rekli da su sve te priče bile floskule, jer se pokazalo da to nije nikakva ušteda, već da se samo htjelo simbolički prikazati da su bolji od aktualne vlasti i ne žele luksuz, a da na kraju ispada da nisu.”

Uglavnom, smatra Pecnik, iako se ne mora raditi o izričitoj namjeri, situacija može otići u smjeru koji vladajuća Socijaldemokratska partija može iskoristiti, pogotovo jer se radi o izbornoj godini, i ako bude bilo kakvih pogrešnih poteza Kolinde Grabar-Kitarović, SDP će to iskoristiti protiv HDZ-a.

“Ako se pokaže da je simbolična gesta štednje, približavanja narodu i slično skuplja varijanta, onda će to biti prikazano kao hir Kolinde Grabar-Kitarović i HDZ-a”, zaključuje Pecnik.

Politolog Ivan Rimac kaže kako je u ovom trenutku teško zaključiti radi li se o iskrenoj želji za suradnjom, no napominje da je Kolinda Grabar-Kitarović u predizbornoj kampanji iznijela i neke programe koji se čine teško ostvarivi, a da je potencijalna situacija “koprcanja” u vlastitim obećanjima uvijek pogodan trenutak za političkog protivnika.

Radi se o onome, objašnjava Rimac, što se dogodilo “Kukuriku koaliciji” s njihovim obećanjima u “Planu 21”, a slično bi se i Kolindi Grabar-Kitarović moglo dogoditi ako ne ostvari svoja obećanja. Grabar-Kitarović je, tumači Rimac, do sada bila u prilici govoriti o određenim problemima i stvarima kako bi ih ona riješila, no sada je potrebno i operativno dokazati da su obećanja iz kampanje realno izvodljiva, a ne prazna.

Dupli trošak

“Ako i njezini savjetnici kažu da se ne radi o pogodnom prostoru za Ured predsjednika, onda će to biti loša slika za predsjednicu, jer u tom slučaju će ispasti da je izašla pred birače s neozbiljnim obećanjima”, objašnjava Rimac.

U tom svjetlu postoji više mogućnosti vezanih uz ta dva objekta, od kojih je jedna da bi se, primjerice, državnici i dalje primali na Pantovčaku, što bi na neki način bio dupli trošak.

Rejting Vlade je, pak, smatra Rimac, još jedan element važan za ovu odluku. Vladi, tumači, ne bi išao u korist sukob, jer bi oponiranje novoizabranoj predsjednici bilo usmjereno protiv dominantnog raspoloženja javnosti i nesuradnja bi bila loša za Vladu, a dobra za Grabar-Kitarović. Ta dva elementa kombinirana, kaže Rimac, čine ponašanje Vlade logičnim.

“Vlada ne želi oponirati svojim ponašanjem predsjednici, jer im to ruši rejting, a s druge strane, izlaženje ususret njoj još može otvoriti problem da je to što je predsjednica željela bilo nerealno obećanje, što će rušiti rejting Kolindi Grabar-Kitarović, a ne Vladi”, zaključuje Rimac.

Izvor: Al Jazeera