Panika u Kambodži zbog HIV-a

Seljani za širenje virusa smatraju odgovornom lokalnu medicinsku sestru (Getty Images)

Premijer Kambodže Hun Sen u četvrtak je, nakon izvještaja da je u selu u sjeverozapadnoj provinciji od 800 seljana njih više od 100 pozitivno na HIV, zatražio “temeljitu” istragu, no izrazio je sumnju da je za širenje virusa odgovorna lokalna medicinska sestra, prenosi Hina.

Među najmanje 105 inficiranih seljana u selu u provinciji Battambang ima i staraca te 19 djece, a na mjesto događaja stigli su djelatnici kambodžanskog Ministarstva zdravstva i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kako bi ispitali cijeli slučaj.

Liječnik Chi Vun je kazao da je potrebno provesti dodatna testiranja, dok je ministar zdravstva Mam Bunheng pozvao javnost da se “smiri te ne sluša ili odgovara na glasine”.

“Moramo štiti privatnost pogođenih porodica kako ne bi bile stigmatizirane”, rekao je.

Sve je počelo krajem novembra s prvim zaraženim seljaninom, 74-godišnjim muškarcem te njegovom unukom i zetom. Prema najnovijim izvještajima, policija ispituje lokalnu medicinsku sestru koja redovno pruža liječničku pomoć u tom području, a koju seljani sada optužuju za širenje virusa AIDS-a.

Premijer je kazao da gotovo da ne vjeruje da se radi o HIV-u te je pozvao vlasti da zaštite medicinsku sestru identificiranu u medijima kao Yem Chrin.

Kambodža bilježi dobre rezultate u borbi protiv HIV/AIDS-a i naporima da iskorijeni virus do 2020. godine.

Početkom 90-ih u Kambodži se godišnje bilježilo oko 15.000 zaraženih, da bi 2011. taj broj pao na 1000.

Izvor: Agencije