Panika u autoindustriji u Indiji – otkazi, zatvaranje pogona

Proizvođači automobila, komponenti i prodavci vozila u Indiji su već ugasili 350.000 radnih mjesta (Reuters)

Prodaja automobila u Indiji pala je u julu deveti mesec uzastopno, zbog čega sve veći broj proizvođača vozila otpušta radnike i privremeno obustavlja proizvodnju kako bi držao troškove pod kontrolom, prema izvorima i dokumentima u koje je Reuters imao uvid.

Japanski proizvođač automobila Toyota i južnokorejski Hyundai poslednje su u nizu kompanija koje su najavile obustavu proizvodnje kako bi se izborile s padom prodaje, navodi britanska agencija, koja je dobila na uvid kompanijske dopise zaposlenima.

Prodaja putničkih vozila u Indiji je pala u julu najbržim tempom u gotovo dve decenije.

Pad prodaje je pokrenuo veliko gašenje radnih mesta u indijskom automobilskom sektoru, pri čemu su mnoge kompanije bile prinuđene i na višednevno zatvaranje fabrika i ukidanje smena.

Otkazi privremeno zaposlenima

Izvori Reutersa kažu da je sve više kompanija počelo da otpušta privremeno zaposlene jer se usporavanje prodaje pogoršava.

Indijska jedinica korporacije Denso, koja proizvodi pogonske i klimatizacione sisteme za automobile, otpustila je oko 350 privremeno zaposlenih u svojoj fabrici u Manesaru, na severu Indije, rekao je Reutersu izvor upoznat sa dešavanjem.

Kompanija Belsonika, koja je u vlasništvu najvećeg indijskog proizvođača automobila Maruti Suzukija, a proizvodi rezervoare za gorivo i kočione pločice, takođe je otpustila više od 350 radnika u Manesaru, kažu dva izvora.

Iz te dve kompanije nisu odgovorili na zahtev za komentarom.

Britanska agencija je ranije ovog meseca objavila da su proizvođači automobila, komponenti i prodavci vozila u Indiji već ugasili 350.000 radnih mesta.

Izvor: Agencije