Panetta upozorava na “neželjene posljedice”

Panetta se zalaže za pojačavanje sankcija protiv Irana, prije pribjegavanja upotrebe vojne sile potiv Teherana (EPA)

Nakon objavljivanja izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u kojem se navodi da Iran provodi tajne eksperimente u cilju razvoja nuklearnog oružja, američki ministar odbrane Leon Panetta rekao je da bi vojne akcije protiv Irana mogle dovesti do “neželjenih posljedica za regiju.”

Panetta je izjavio u četvrtak da bi vojni napad na Iran mogao imati neželjene posljedice i da bi blokirao nuklearni program Islamske Republike na najviše tri godine.

“Morate biti pažljivi u vezi s ovim zbog neželjenih posljedica”, rekao je Paneta novinarima u Pentagonu.

“Ove posljedice mogu uključivati ​​ne samo to da se neće uspjeti odvratiti Iran od onoga što želi učiniti, nego još važnije, to bi moglo imati ozbiljan utjecaj u regiji i ozbiljan utjecaj na američke snage stacionirane u ovom dijelu svijeta”, prenosi BBC.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je ranije ove sedmice izvještaj u kojem se navodi da je Islamska Republika u prošlosti radila na razvoju atomske bombe i da to možda čini i danas.

“Najoštrije sankcije”

Paneta je rekao da podržava najoštrije ekonomske sankcije protiv Irana i diplomatski pritisak kako bi ta zemlja “promijenila ponašanje”.

Na pitanje šta će SAD uraditi ako sankcije ne urode plodom i Iran ne odustane od nuklearnog programa, američki ministar odbrane rekao je da se nada da se to neće dogoditi.

Iran insistira da njegov atomski program ima civilnu svrhu, odnosno proizvodnju električne energije. Zvanični Teheran odbacio je izvještaj IAEA kao politički motiviran.

Iran i Izrael u međusobnom dometu


Testiranja projektila izazivaju napetost u regionu [EPA]

Izrael je prije nekoliko dana testirao novi balistički projektil koji je spreman nositi i nuklearno oružje. Riječ je o tzv. Jerichosu, a samo testiranje izazvalo je još veću napetost u regiji i nagađanja o mogućem napadu na Iran.

Inače, ako dođe do napada na Iran on će po svemu sudeći biti iz zraka te s mora, a kako je nedavno pisao The Guardian moguć je ulazak u zemlju manjeg broja specijalnih snaga.

Treba reći kako Iran ima čime odgovoriti. Naime, on je u junu ove godine uspješno testirao projektil dometa 2000 kilometara, što znači da može pogoditi Izrael.

Izvor: Al Jazeera i agencije