Pančevo godinama čeka novu deponiju

Od 1993. godine grad Pančevo čeka novu deponiju. Godine 2009. dobijena je upotrebna dozvola, ali deponija, koja će biti regionalna, ipak će biti puštena u rad tek polovinom ove godine.

Stara deponija u Pančevu planirana je kao rješenje ekološkog problema, ali je vremenom, umjesto toga, postala problem.

“Ona postoji 50 godina i radi se o smetlištu koje ugrožava sve resurse životne sredine. Posebno je ugrožena reka Tamiš, jer je jedan deo deponije praktično već došao do Tamiša i preko njega su ugrožene i ostale vode, i Dunav”, kaže Milan Glumac iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Novinar Al Jazeere Dušan Hadži Nikolić iz ovog grada u Srbiji javlja kako nadležni upozoravaju da je ova deponija odavno premašila sve izgradnjom predviđene limite i kažu da zbog toga nisu ugroženi samo riječni tokovi.

“Posle niza godina korišćenja ovog smetlišta, ono je toliko naraslo da se približilo čak i okolnim naseljima i zbog toga predstavlja ozbiljan biohazard za stanovnike. Koliko je ono opasno za samo Pančevo, dovoljno govori činjenica da se kapija smetlišta nalazi na svega dva i po kilometra od samog centra grada”, navodi on.

Donatorska sredstva

Gradnja nove deponije u Pančevu počela je prije više od 20 godina. U taj projekat godinama je novac ulagao grad Pančevo, kao i veliki broj donatora. Posljednji u nizu je Švedska organizacija za međunarodni razvojs blizu pola miliona eura. Nadležni kažu kako će nova deponija biti otvorena 1. maja, ali još nije sve završeno.

“U ovom periodu, u nekih narednih do mesec dana, ulazimo u neke određene radove koji su nastali u periodu posle upotrebne dozvole, koje smo mi u međuvremenu snimili i podredili time da do 1. maja, kada je i planirano zvanično otvaranje nove deponije, to ispravimo”, izjavio je Dragoljub Nikolić iz komunalnog preduzeća  Higijena Pančevo.

Osim mjesta za odlaganje otpada, nova deponija bit će i centar za reciklažu, od kojeg će grad moći zaraditi novac.

“Sam početak upotrebe deponije je samo prvi korak onoga što mi želimo da postignemo sa tim objektom, a to je da proširimo poslove koji će se tamo raditi, odnosno da uradimo što više postrojenja za reciklažu na samoj deponiji kako bi se i deponija sporije punila, kako bi ona mogla da ima pun regionalni karakter”, ističe Predrag Patić, gradski vijećnik za komunalne poslove.

Sedam vlasti radilo

Uvjet švedskog donatora bio je da deponija mora pokrivati cijeli južnobanatski okrug. Ipak, nisu svi u Pančevu tako uvjereni kako će deponija proraditi 1. maja. Sedam različitih vlasti je radilo na njenoj izgradnji i teško je utvrditi i čija je odgovornost što ranije nije završena, jer nema papira koji pokazuju ko je, šta i kada radio.

“Imali smo situaciju da je nova deponija preživela čak tri svečana otvaranja. Međutim, nakon otvaranja, ubrzo su otkriveni razni neki nedostaci i propusti, zbog kojih smeće nije moglo da bude odlagano na tu novu deponiju, tako da se lično plašim da je i ovo jedna predizborna priča, koja, na žalost, neće imati srećan kraj”, smatra Violeta Jovanov-Peštanac iz udruženja Zeleni Srbije.

Do konačnog otvaranja, osim otklanjanja nedostataka tokom izgradnje, deponija mora dobiti i neophodne dozvole. Čak i da proradi u maju, problem zagađenja time neće biti riješen, jer stara deponija mora biti sanirana, a za to sada nema novca.

Izvor: Al Jazeera