Pančev: Radio bih opet u Vardaru i Crvenoj zvezdi

Pančev sa Platinijem i Stojkovićem: Šanse Sjeverne Makedonije za prolaz na Euro su velike, ali ne smije nikoga potcijeniti u baražu (EPA)

Darko Pančev istinski je pobjednik. Jedan od najvećih sportista Sjeverne Makedonije pogotkom iz jedanaesterca u zadnjoj seriji finalnog meča protiv Marseillea za 5:3 na stadionu „Sveti Nikola“ u Bariju donio je trofej Kupa evropskih šampiona beogradskoj Crvenoj zvezdi u sezoni 1990/91.

To je bio najveći uspjeh jugoslovenskog klupskog fudbala u istoriji i vrhunac briljantne karijere fenomenalnog golgetera iz Skoplja. Te sezone bio je najbolji strijelac prvenstva eks države sa rekordna 34 pogotka.

Pančev (54) istakao je da su Crvena zvezda i Vardar klubovi u kojima bi se želio jednog dana angažovati kao fudbalski stručnjak. Prema njegovom mišljenju, kvalitet reprezentativnog fudbala je u silaznoj putanji i moguće je da svjetski viceprvak Hrvatska bude visoko plasiran na 16. Euru od 12. juna do 12. jula 2020.

U najelitnijim evropskom klupskom takmičenju i trijumfalnom pohodu Zvezde 1991. bio je prvi strijelac tima sa pet golova. Za četiri godine igranja u ‘Crveno- belom‘ dresu, osim evropskog naslova, najbolji makedonski fudbaler svih vremena osvojio je i Interkontinentalni kup, tri šampionske titule u nizu, te Kup Jugoslavije. Proteklih dana navršilo se 28 godina otkako je Zvezda nadigrala tadašnjeg južnoamaričkog prvaka, čileanski Colo Colo sa 3:0 i osvojila trofej Interkontinentalnog kupa, 8. decembra 1991. u Tokiju. Pančev se, po običaju i u ovoj utakmici, upisao u strijelce. 

U izboru evropskog igrača 1991. godine France Footballa, Pančev je podijelio drugo mjesto sa saigračem iz Crvene zvezde Dejanom Savićevićem i Nijemcem Lotharom Matthaeusom. Zlatna lopta pripala je francuskom napadaču Jean-Pierre Papinu.

Dobitnik je „Zlatne kopačke“, nagrade za najboljeg strijelca Evrope u sezoni 1990/91, koja mu je naknadno uručena 2006. Pančev je četverostruki golgeter jugoslovenske lige. Prvi put je ponio laskavi epitet u dresu Vardara – 1984, te tri puta kao centarfor Crvene zvezde, od 1990. do 1992.

U jugoslovenskoj ligi pogađao je mreže 169 puta i zauzima drugu poziciju na listi najboljih strijelaca svih vremena. Nastupao je i za Inter, Leipzig, Fortunu iz Duesseldorfa i Sion, gdje je 1997. okončao karijeru.

Za matični Vardar odigrao je 207 mečeva i dao 132 gola. Tri puta je uspješno radio na poziciji sportskog direktora i u sezoni 2017/18. Vardar je izborio kao jedini klub iz Sjeverne Makedonije plasman u grupnu fazu Evropske lige.

Zanimljivo da je nastupao za dvije reprezentacije: Jugoslavije, odigravši 27 utakmica i postigavši 17 golova,  te Makedonije (6 nastupa, 1 pogodak). Koliko je vrhunski golgeter čiji je nadimak Kobra bio cijenjen, pokazuju ponude Barcelone, Manchester Uniteda. Tadašnji predsjednik Reala Ramon Mendoza insistirao je na dolasku Pančeva u madridski klub kao nasljednika čuvenog meksičkog napadača Huga Sancheza.

Govori o izgledima Sjeverne Makedonije i drugih reprezentacija za odlazak na EP 2020, mogućnostima Hrvatske u završnici Eura, učinku Crvene zvezde u grupnoj fazi Lige prvaka i osvajanju titule evropskog šampiona u timu sa stadiona „Rajko Mitić“. 

  • Šta mislite o šansama Sjeverne Makedonije da se prvi put plasira na EURO?

Šanse su sigurno velike, ali ne treba potceniti nijednog protivnika. S obzirom na to da naš selektor Igor Angelovski kaže da je ovo najbolja generacija u istoriji makedonskog fudbala, onda bismo se trebali plasirati bez problema na prvenstvo Evrope.

  • Da li je selekcija vaše države favorit protiv Kosova kod kuće u polufinalu baraža za EP?

Svakako da je favorit, a posebno s obzirom na činjenicu da igramo kod kuće. Ako ne uspemo da dobijemo tu utakmicu, bio bi to golemi neuspeh.

  • Je li realan plasman Sjeverne Makedonije na trećoj poziciji u Grupi G kvalifikacija iza Poljske i Austrije, a ispred Slovenije, Izraela i Latvije?

Grupa je bila relativno neatraktivna, no nije ni bila nešto posebno teška. Inače, završili smo treći, a Slovenija četvrta sa istim brojem bodova (14). U našim medijima treće mesto proglašeno je kao istorijski uspeh, dok je slovenska sportska javnost  plasman na četvrto mesto sa jednakim brojem bodova ocenila neuspehom. Znači, sve je stvar percepcije i koliko verujete da vredite.

  • Kakvi su izgledi BiH, koja igra protiv Sjeverne Irske u polufinalu baraža za EP?

Smatram da Bosna i Hercegovina realno ima velike šanse u polufinalu jer je po meni bolji tim od Severne Irske. Želim joj plasman na Evropsko prvenstvo, pošto joj je po kvalitetu mesto u završnici velikog takmičenja.

  • Kako ocjenjujete učinak Roberta Prosinečkog kao selektora BiH?

Žao mi je šta se sve dešavalo oko Prosinečkog, koji je odličan trener, kao što je bio i veliki fudbaler.

  • Može li Srbija, čiji je rival Norveška u play-offu u gostima, proći na EP?

Sigurno je da i Srbija može da se plasira dalje jer Norveška nije protivnik od kojeg treba da je boli glava. Svakako da reprezentativci Srbije moraju da igraju bolje nego što su do sada igrali u kvalifikacijama, ako žele učestovati na EURO-u.

  • Kolike su mogućnosti Hrvatske na prvenstvu Starog kontinenta?

Reprezentacija Hrvatske se već navikla na velika takmičenja i svakako da će imati dobar plasman. A kao što sam i ranije u mojim izjavama rekao da kvalitet fudbala posebno na reprezentativnom nivou opada sve više, ne bi me čudilo da ponovo budu pri vrhu. Želim im da osvoje i titulu evropskog prvaka ako budu mogli.

  • Jeste li zadovoljni nastupom Zvezde ove sezone u grupama Lige prvaka?

Zadovoljan sam plasmanom u grupnu fazu, ali nisam nastupima i rezultatima u toj istoj fazi. Protekle dve godine fudbaleri Crvene zvezde prikazivali su bolje igre nego što je to bio slučaj u ovoj sezoni.

  • Da li je najradosniji trenutak u karijeri bio gol za trijumf Zvezde nad Marseiileom poslije boljeg izvođenja jedanaesteraca u finalu KEŠ-a 1991?

To je sigurno jedan od najradosnijih momenata, ne samo za mene, nego i za sve Zvezdine pristalice. Međutim, u Crvenoj zvezdi je u tom periodu bilo puno lepih trenutaka i slavlja. Ta generacija igrača je ostvarila mnoge uspehe i svakako da ovo nije jedini.

  • Kako gledate na osvajanje Interkontinentalnog kupa sa ‘Crveno-belima‘?

Naravno da je i Tokio veliki uspeh. Nikad nije bilo lako posebno sa velikim rezultatom pobediti južnoameričke ekipe koje su drske, oštre, bezobrazne, a znaju igrati fudbal. Mislim da su Zvezdina pobeda od 3:0 i ekipe Milana isto tako od 3:0 (protiv paragvajske Olimpije, 1990) među najvećim pobedama odkad se igralo za titulu svetskog klupskog prvaka u Tokiju.

To je istorija, to je večnost i lepo je svima nama kada ekipe sa ovih prostora prave takve uspehe i vrhunske rezultate. Normalno je da se tada svi mi radujemo.

  • Da li ste po završetku igračke karijere imali ponuda za angažman u Zvezdi i ako ih je bilo zašto ih niste prihvatili?

Da, imao sam ponude i to u dva navrata od Dragana Džajića i Piksija Stojkovića. Nažalost, nisam ih prihvatio iz ličnih objektivnih razloga.

  • Želite li raditi jednog dana u redovima bivšeg evropskog prvaka iz Beograda?

Nikad ne reci nikad. Zvezda je veliki klub koji je jedini sa ovih prostora bio šampion Evrope. Sigurno da je angažman u njoj izazov za svakoga.

  • Šta je bilo presudno da Vardar prođe u grupnu fazu Evropske lige kada ste bili sportski direktor?

Svakako da su presudni bili dolasci Ilije Najdoskog (izabran za tehničkog direktora kluba) i mene u Vardar. Od tog trenutka stvari su krenule u pozitivnom pravcu. Zajednički rad donio je mnogo radosti navijačima koji su se radovali prolazu Vardara u grupe Evropske lige.

  • Kakav je kvalitet makedonske lige?

Samo bih rekao da treba mnogo, mnogo rada da bi se kvalitet lige poboljšao.

  • Smatrate li da će Vardar osvojiti titulu prvaka Makedonije?

Poslednjih nekoliko godina u ligi postoje samo dva kluba koja se smenjuju u osvajanju šampionskih titula. To su Vardar i Shkendija, koji su dominantni. Ove sezone Vardar realno ima najviše šansi da osvoji titulu, pre svega zbog mnogih slabosti i problema sa kojima se susreće Shkendija. Međutim, ne smije se opuštati jer i prošle sezone Vardar je imao veliku bodovnu prednost, ali je na kraju Shkendija bila prva.

  • Šta vam znači imenovanje predsjednika Sjeverne Makedonije Steve Pendarovskog za člana Komisije za odlikovanja i priznanja?

To je plemenita stvar dodeljivati medalje zaslužnim ljudima koji su napravili dobre stvari u životu. Svi znaju da se ja u politiku nikada ne mešam. Pošto ova komisija nema veze sa politikom, prihvatio sam odmah ovu počast od predsednika države.

  • Imate li trenutno ponuda za rad u fudbalu i odakle?

Zbog stanja u fudbalu Severne Makedonije, retko prihvatam bilo kakve pozive za razgovore, osim kada je Vardar u pitanju zbog moje povezanosti sa tim klubom. Za sada nemam ponuda, ali mislim da jedina dva kluba u kojima bih radio od srca i kao što treba su Vardar i Zvezda. Ostali klubovi me ne interesuju.

Izvor: Al Jazeera