Panasonic zatvara tvornicu u Slovačkoj

Razlog zatvaranja pogona u Slovačkoj je izraziti pad prodaje jer se evropsko tržište videouređaja stalno smanjuje (Reuters)

Blizu 650 ljudi koji rade za japansku firmu Panasonic AVC Network Slovačka ostat će bez posla, a 200 može preći u Plzen.

U slovačkom mestu Krompahi se zatvara firma za proizvodnju Blue-Ray i DVD rekordera i playera, kao i štampanih ploča za televizore.

To će biti najveće otpuštanje u Slovačkoj posljednjih godina, upozorio je portal hnonline.sk. Informaciju je potvrdila centrala Panasonic Marketing Europe, koja se bavi aktivnostima japanskog koncerna.

Razlog je izraziti pad prodaje. Firma ne predviđa da bi se taj trend mogao promijeniti u bližoj budućnost jer se evropsko tržište videouređaja stalno smanjuje.

Obim prodaje fabrike se u posljednjih pet godina smanjio za polovinu, iako njen udio na tržištu nije pao.

U interesu profitabilnosti

Prestanak proizvodnje sve videotehnike je planiran za kraj ove godine, a preostala proizvodnja bi trebala potrajati do maja 2015, rekla je predstavnica za medije firme u Slovačkoj Andrea Maršakova.

Proizvodnja playera, rekordera i ploča za TV prijemnike će se preseliti u fabriku u Plzenu na zapadu Češke.

„To je u interesu profitabilnosti prozvodnje navedenih prozvoda“, objašnjava Maršakova.

Prestankom proizvodnje će biti pogođeno 656 radnika u stalnom radnom odnosu. Ukupno 215 radnika u proizvodnji dobit će ponudu od Panasonica da nastave raditi u Plzenu.

Proizvodnja u Panasonicovoj fabrici u Slovačkoj počela je 2000. godine. Fabrika je tada zapošljavala 330 ljudi, a njihov broj je postepeno rastao.

Izvor: Agencije