Oglasi

Panasonic ulaže u Gorenje 10 miliona eura

Japanski proizvođač elektronike će sa 13 posto dionica postati postati jedan od većih vlasnika slovenskog koncerna.
U prošloj godini prihodi od prodaje koje je ostvarila skupina Gorenje iznosili su 1,4 milijarde euraEPA

Japanski proizvođač elektronike Panasonic sudjelovat će u dokapitalizaciji slovenskog koncerna Gorenje sa 10 miliona eura, čime će sa 13 posto dionica postati postati jedan od većih vlasnika.

Dokapitalizacija je dogovorena strateškim partnerstvom potpisanim u petak, izjavio je na konferenciji za novinare u Ljubljani Franjo Bobinac, direktor uprave Gorenja.

Proizvođač kućanskih aparata Gorenje najveće je slovensko industrijsko preduzeće i najveći izvoznik.

U prošloj godini prihodi od prodaje koje je ostvarila skupina Gorenje iznosili su 1,4 milijarde eura.

Panasonic će dionicu Gorenja platiti po cijeni 4,31 eura, a na dokapitalizaciju po istoj cijeni dionice pozvani su i ostali dioničari.

Injekcija svježeg kapitala

O tome će se odlučivati na skupštini dioničara 23. augusta, najavio je Bobinac, dodavši da je injekcija svježeg kapitala koji će u slovenski koncern uložiti Panasonic itekako dobrodošla.

Strateški ugovor s Panasonicom predviđa saradnju u razvoju nove generacije proizvoda kao što su fružideri, mašine za pranje rublja i pećnice, a ako skupština dioničara potvrdi ugovor s Panasonicom, u Gorenju će uslijediti povećanje temeljnog kapitala, na sudjelovanje u kojem su pozvani i drugi dioničari i investitori.

Na povećanje kapitala tvrtke najprije će biti pozvani postojeći dioničari, kojima će dionice biti ponuđene pod istim uvjetima kao Panasonicu, rekao je Bobinac, dodavši da je planom za ovu godinu predviđeno povećanje temeljnog kapitala Gorenja za 40 miliona eura.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.