Panasonic se povlači sa Njujorške berze

Posljednjih godina Panasonic je, zbog finansijskih teškoća, bio prinuđen napustiti jedan broj svjetskih tržišta (Reuters)

Japanska korporacija Panasonic odlučila je isključiti svoje vrijednosne hartije sa listinga Njujorške berze i u najskorije vrijeme će rukovodstvu berze podnijeti zvaničan zahtjev za to, izvijestio je Tanjug.

Kako se navodi u saopćenju Panasonica, razlog za to je “ekonomska necjelishodnost njegovog prisustva na Njujorškoj berzi, gdje se trguje neznatnim udjelom aktiva korporacije”.

Kako se očekuje, proces isključenja akcija Panasonica sa listinga bit će završen u aprilu ove godine, prenio je Finmarket.

Gubici četiri godine zaredom

Vrijednosnim hartijama Panasonica trguje se na Njujorškoj berzi od 1971. godine. Trenutno je to jedina strana berza na kojoj je prisutna japanska korporacija i to sa nešto više od dva posto ukupnog obrta kompanije.

Posljednjih godina Panasonic je, zbog finansijskih teškoća, bio prinuđen napustiti jedan broj svjetskih tržišta.

Prognozirani gubitak kompanije za 2012. fiskalnu godinu, koja se u Japanu završava 31. marta, iznosi blizu 760 milijardi jena (osam milijardi dolara). Prihodi Panasonica su istovremeno pali za 8,8 posto, na 59,06 milijardi dolara, zbog slabe prodaje televizora sa ravnim ekranima.

Panasonic je u gubicima četvrtu godinu zaredom.

Izvor: Agencije