Panasonic izgubio 6,77 milijardi dolara

Prihodi Panasonica su istovremeno pali za 8,8 posto na 59,06 milijardi dolara zbog slabe prodaje televizora sa ravnim ekranima (AP)

Japanska kompanija Panasonic izgubila je blizu 6,77 milijardi američkih dolara u devet mjeseci zaključno sa decembrom i na putu je da, na nivou cjelokupne fiskalne godine, izgubi čak 8,3 milijarde dolara, prenosi agencija Tanjug u petak.

Posrnuli gigant iz oblasti elektronike je u navedenom periodu zabilježio neto gubitak od 6,77 milijardi dolara, gotovo dvostruko više u odnosu na gubitak iz istog perioda 2011. godine.

Prihodi Panasonica su istovremeno pali za 8,8 posto na 59,06 milijardi dolara zbog slabe prodaje televizora sa ravnim ekranima.

Japanska kompanija je, međutim, ostvarila profit iz poslovanja od 1,32 milijarde dolara, zahvaljujući, prije svega, fiksnim troškovima smanjenja i usmjeravanja materijalnih troškova, navodi Panasonic.

Ova firma, kao i njeni rivali Sony i Sharp, bilježi pad prodaje zbog globalnog privrednog usporavanja, a također je imala visoke troškove restrukture.

Udvostručen gubitak Sharpa

Sharp je također u petak saopćio da je u devet mjeseci, zaključno sa decembrom, neto gubitak udvostručen na 4,6 milijardi dolara.

Bonitetna agencija Fitch je u novembru po prvi put snizila kreditni rejting Panasonica i Sonyja na neinvesticioni nivo, zbog, kako navodi, slabog bilansa stanja i pogoršanja pozicije u globalnom sektoru elektronike.

Japanski sektor elektronike pretrpio je niz problema, uključujući snažan jen, manju tražnju na ključnim izvoznim tržištima, snažnu inostranu konkurenciju i strateške greške koje su uništile finansije brojnih kompanija.

Izvor: Agencije