Panasonic i Tesla udružuju snage u solarnoj energiji

Kompanije će sarađivati i u 'gigafabrici' baterija od pet milijardi dolara (Reuters)

Panasonic i američki proizvođač električnih vozila Tesla dogovorili su početak zajedničkog rada na proizvodima za solarnu energiju, izjavila je glasnogovornica japanske kompanije.

Dvojac je već udružio snage u najvećoj svjetskoj fabrici litijum-jonskih baterija u Nevadi, ali je naveo da planira proširenje saradnje, javlja AFP.

“Dogovorili smo se da počnemo razgovore o povezivanju u proizvodnji solarnih baterija u fabrici u Buffalu, u državi New York, koju vodi podružnica Tesle”, rekla je glasnogovornica Panasonica.

Japanska kompanija će, kako je dodala, dostaviti tehnologiju koja se koristi za solarne ćelije i module za proizvode koje treba kreirati Tesla.

Ubrzana proizvodnja

Američka firma je saopćila kako će ovo partnerstvo pomoći da se “ubrza proizvodnja visoko efikasnih, izuzetno pouzdanih solarnih ćelija i modula uz najniže troškove”.             

Sporazum zahtijeva odobrenje dioničara za Teslinu planiranu akviziciju preduzeća za solarne panele SolarCity Corp sa sjedištem u San Mateu, u Californiji, navedeno je u saopćenju američke firme.

Panasonic i Tesla također sarađuju na električnim vozilima, kao i na fabrici baterija u Nevadi, gdje američka firma pokreće “gigafabriku” od pet milijardi dolara, za koju će japanski partner napraviti baterijske ćelije namijenjene za rad pogona, a investira i u opremu i mašine.

Izvor: Agencije