Panasonic će otpustiti 7.000 radnika

Kazuhiro Tsuga kaže da će Panasonic, osim otpuštanja, preduzeti i druge mjere da bi poboljšao poslovanje (Reuters)

Japanska kompanija Panasonic smanjit će broj zaposlenika u svojim sjedištima za 7.000, ali preduzeti i druge mjere da bi poboljšala poslovanje nakon što je lani zabilježila dosad najveći gubitak, izjavio je novi predsjednik te kompanije Kazuhiro Tsuga.

“Mi smo u teškim uvjetima u pogledu finansija i poslovnih performansi”, rekao je Tsuga, koji je u srijedu imenovan za predsjednika te najveće japanske elektronske kompanije.

Da bi poboljšao svoju profitabilnost, Panasonic namjerava, kako je kazao Tsuga, odlučno ukloniti stvari koje ne vode do profita, prenio je Kyodo.

Gubici

U prethodnoj poslovnoj godini, završenoj u maju, Panasonic je zabilježio gubitak od  9,7 milijardi dolara, što je djelimično posljedica masovnih gubitaka u njegovim poslovima vezanim uz proizvodnju televizora.

Elektronski giganti Panasonic i Sony su, istovremeno, ozvaničili svoje partnerstvo u proizvodnji televizora s OLED (Organic Light Emitting Diode) ekranom  – sa svijetlećim diodama koje se sastoje od organskih komponenti koje emitiraju svjetlost.

Cilj je, prije svega, da se stvori nova generacija svijetlećih organskih dioda kako bi se proizveli OLED ekrani velike definicije po privlačnim cijenama.

OLED ekrani, čija se tehnologija smatra boljom, trebali bi postepeno zamijeniti LCD ekrane (ekrane s tečnim kristalima), a Panasonic i Sony su objavili da očekuju masovnu proizvodnju od 2013. godine.

Izvor: Agencije