Palmer: Uslovi za izbore u Srbiji nisu idealni, ali bojkot nije rješenje

SAD je posebno izrazio zabrinutost u vezi s medijima u Srbiji, kaže Matthew Palmer (EPA)

Uslovi za parlamentarne izbore u Srbiji nisu idealni, pogotovo kada je riječ o medijima, ali bojkot nije rješenje, izjavio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Matthew Palmer.

U intervjuu za Glas Amerike (VoA) je rekao da SAD razumije neke od argumenata opozicije da izborni uslovi nisu fer, ali upozorava da će se njen glas slabije čuti ako izađe iz političke arene.

“Kada je riječ o izborima 21. juna, mi bismo željeli da građani u Srbiji imaju najveći mogući izbor, važno je da u demokratskom procesu postoji pravi izbor i ohrabrili smo sve političke partije da učestvuju. Bojkot skoro nikad nije dobro sredstvo da se izrazi nezadovoljstvo. Pozdravljamo odluku onih koji su odlučili da učestvuju i nadamo se da će građani Srbije, kada izađu na birališta 21. juna, imati koga da biraju”, kazao je Palmer.

Istakao je da je važno da Misija OSCE-a u Srbiji procijeni kakvi su uslovi za izbore, prenosi Beta.

Za sve isti pristup državnim medijima

Prema njegovim riječima, uslovi koji su viđeni na prethodnim izborima i sada nisu idealni te da je SAD posebno izrazio zabrinutost u vezi s medijima.

“Važno je da sve političke partije imaju pristup državnim medijima, posebno Radio-televiziji Srbije. Ali, kao što smo rekli, odgovor na to je da sve političke partije, uključujući vladajuće, uđu u arenu, da se takmiče, da prenesu svoje poruke i osiguraju podršku građana”, rekao je Palmer.

Na pitanje da li misli da se problemi koji su navedeni oko demokratije u Srbiji i slabom prisustvu opozicije u medijima mogu riješiti do izbora, odgovorio je da je jasno da ima mnogo izazova i da postoje razlozi zbog kojih opozicione stranke ne žele učestvovati na izborima.

“Mi to razumijemo, ali ne vjerujemo da je bojkot odgovor. Čak i ako uslovi nisu jednaki za sve, kako bi trebalo biti, opozicija treba ući u igru, da se čuje njen glas, da se takmiči i dati javnosti u Srbiji priliku da bira. I da se nastavi boriti za ravnopravnije izborne uslove, pogotovo kada je riječ o medijima. Mi ćemo se boriti za istu stvar. Važno je za evropsku budućnost Srbije i evropsku perspektivu da medijsko okruženje bude otvoreno i fer”, rekao je.

Palmer je doveo u pitanje izlazak opozicije iz parlamenta kao “diskutabilnu taktiku”, navodeći da je teže da se čuje glas opozicije kada sebe izuzme iz političke arene.

Srbiju i Kosovo približiti sporazumu o normalizaciji

Izrazio je razumijevanje da su neke karte namještene protiv opozicije, ali je naglasio da je odgovor u snažnijem, a ne slabijem takmičenju.

“Ako građani Srbije izađu na izbore a nemaju legitiman izbor to ne ide naruku demokratiji”, kazao je.

Palmer je rekao da nije tačno da SAD podržava stabilnost nauštrb demokratije i da je to argument koji sluša već 25 godina na Zapadnom Balkanu.

“Konstantno podržavamo demokratiju, efikasnu upravu, vladavinu prava, slobodu medija, podržavamo reforme, demokratsku i transparentnu vladavinu, ne samo u Srbiji, već širom Zapadnog Balkana, konstanto već 20 godina”, rekao je on.

Kazao je da SAD radi s vladama koje građani izaberu, da te vlade ne biraju i da želi da se taj izbor dešava u što je moguće više demokratskim i transparentnim uslovima.

Na pitanje o nedavnom prijedlogu Francuske i Njemačke o obnavljanju dijaloga Srbije i Kosova rekao je da ko god stavi na sto nešto konstruktivno da je to dobro.

“Voljeli bismo vidjeti da se pitanje formiranja vlade na Kosovu riješi što prije, da se izaberu legitimni predstavnici koji će predstavljati Kosovo u međunarodnoj zajednici i dijalogu. I da vidimo možemo li Srbiju i Kosovo približiti sporazumu o normalizaciji”, kazao je Palmer.

Crna Gora i Srbija su vječni susjedi

O najnovijem zaoštravanju odnosa između Srbije i Crne Gore oko dozvole građanima Srbije da uđu u Crnu Goru poslije zatvaranja zbog pandemije korona virusa, Palmer je rekao da je najvažnija poruka da te dvije zemlje trebaju razgovarati, da vlade trebaju komunicirati i da trebaju postojati otvoreni kanali za komunikacije.

“Crna Gora svakako ima pravo uspostaviti parametre za to ko može ući u zemlju i postoji epidemiološka komponenta u procesu donošenja te odluke. Treba pažljivo razmotriti kako bi to moglo utjecati na odnose sa važnim susjedom, kako će utjecati na ljetnu turističku sezonu, s obzirom na važnu ulogu srbijanskih turista u crnogorskoj ekonomiji”, kazao je Palmer.

To pokazuje da ima prostora za razgovor, koji treba biti otvoren, transparentan, da se vodi mirno i koji identificira put naprijed, koji je u korist svih.

“Srbija i Crna Gora će vječno biti susjedi i trebaju naći način da rješavaju ta pitanja u partnerskom odnosu”, zaključio je Palmer.

Izvor: Agencije