Palmer u Podgorici: SAD će se ponovo fokusirati na Zapadni Balkan

EU, Zastave
Francuska je predložila da bi zemlje Zapadnog Balkana trebale ući u EU, ali putem novog, postepenog procesa (EPA)

Visoki dužnosnik američkog State Departmenta i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Matthew Palmer izjavio je u ponedjeljak u Podgorici da se SAD ponovno fokusira na Zapadni Balkan.

Zamjenik pomoćnika državnog tajnika za europske i euroazijske poslove SAD-a u ponedjeljak je u Podgorici razgovarao s predsjednikom crnogorske vlade Duškom Markovićem i crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.

Palmer je tom prilikom informirao Đukanovića o prioritetima svoje misije.

Među tim su prioritetima, priopćeno je iz Ureda crnogorskog predsjednika, poticaj otvaranju pregovora pristupanju EU-u za Skoplje i Tiranu, povratak dijalogu Beograda i Prištine i traženje rješenja za funkcionalnost Bosne i Hercegovine, prenosi Tanjug.

Dodaje se kako je Palmer istaknuo da u tim procesima Crnu Goru vidi kao partnera, posebno imajući u vidu dobre odnose koje ima sa zemljama regije.

Ðukanović se, stoji u priopćenju, usuglasio s izborom prioriteta uz ocjenu da su interesi identični i dodao da snage u regiji koje vuku prema Europi treba snažnije podržati kako bi potaknule zemlje zapadnog Balkana na daljnju integraciju.

Đukanović: Ohrabriti Evropu da krene prema Z. Balkanu

Crnogorski je predsjednik, navodi se, izrazio zadovoljstvo susretom i čestitao Palmeru na imenovanju za ovu odgovornu misiju, što je potvrda intenzivnijeg prisustva SAD-a u regiji, koje Crna Gora u kontinuitetu zagovara.

Posebno je naglasio to što je na toj dužnosti tako dobar poznavatelj balkanskih prilika.

“Možete računati na apsolutno partnerstvo Crne Gore i moje lično da uradimo svi zajedno ono što je najbolje za region”, istaknuo je Ðukanović.

Poručio je da obje strane dijele polazne ocjene o problemima u regiji – nedovoljno pouzdan mir i stabilnost i nedovoljno jasna vizija prosperiteta regije.

“Put za prevazilaženja integracija, a Zapadni Balkan nema poželjnu perspektivu bez integracije i zato tako snažno zagovaramo politiku proširenja”, kazao je Ðukanović.

Podsjetio je da Crna Gora svojim primjerom pokazuje da upravo takva politika donosi rezultate, što se ogleda članstvom Crne Gore u NATO-u i što je čini aspirantom koji je najdalje odmaknuo u procesu pridruživanja EU-u.

“Pored jasne vizije, imamo i rastući kapacitet da usvajamo reforme i savladamo izazove, želeći da afirmišemo regionalnu saradnju kao dobar put ka integraciji. Jako je važno da Evropa prepozna svoju odgovornost i strateški interes da integriše Balkan”, kazao je Ðukanović, ističući da svi u regiji, zajedno s partnerima, poput SAD-a, trebaju ohrabriti Europu da što prije krene s ofenzivnijom politikom prema Zapadnom Balkanu.

Iskoristio je priliku da još jednom zahvali Washingtonu na podršci Crnoj Gori, posebno u području obrane i sigurnosti i na toj liniji kazao da su prioriteti za sljedeće razdoblje osnaživanje mreže obrane u području kibernetičkog kriminala i hibridnih opasnosti.

Podsjetio je da se kroz regionalne inicijative kao što su A-5, a posebno u okviru NATO-a, još čvršće osnažuje partnerstvo dviju država.

Marković: Proces proširenja mora biti živ

Predsjednik Crne Gore ocijenio je da su za rješavanje ključnih deficita u regiji, kao što su vladavina prava i nedostatak znanja, potrebna iskustva i podrška SAD-a.

Iskazao je interes za jačanje ekonomskih odnosa i veće privlačenje američkih investicija u Crnu Goru, stoji u priopćenju.

Kako je ranije priopćeno iz Vlade, Palmer je ocijenio kako je Crna Gora lider i najuspješnija multietnička država u regiji, dodajući da nije slučajno što upravo nju posjećuje prvu nakon što ga je državni tajnik Mike Pompeo imenovao posebnim izaslanikom za Zapadni Balkan, prenosi Beta.

U razgovoru je konstatirano da je proces europske i euroatlantske integracije Zapadnog Balkana u interesu i regije i Europe u cjelini te da politiku proširenja EU-a treba promatrati kao europsku stratešku politiku.

“To znači da proces proširenja mora biti živ. To je interes i EU-a i država naše regije”, rekao je crnogorski premijer.

Marković je rekao kako je Vlada Crne Gore posvećena uspjehu dijaloga o izborima i dogovoru o mehanizmu njihova provođenja i priznanja od svih aktera, navodi se u priopćenju.

Izvor: Agencije