Palmer: ‘Status quo’ na Balkanu neodrživ

Američki diplomat pozvao je Srbiju i Kosovo da se ugledaju na Grčku i Sjevernu Makedoniju (Reuters)

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Matthew Palmer smatra da je “status quo na Balkanu neodrživ” te je pozvao vlasti Kosova da “intenziviraju napore” za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Na obilježavanju 20. godišnjice ulaska snaga NATO-a na Kosovo poručio je onima koji, kako je naveo, vjeruju da će se u jednom trenutku stvoriti bolji uvjeti da se ispregovara sporazum kako “nema boljeg trenutka od sadašnjeg”.

Ocijenio je kako je “normalizacija odnosa ključna za europsku budućnost obiju država, ali i za stabilnost, prosperitet i budućnost regije”.

“SAD je na strani Kosova, kako bi ohrabrio njegov napredak, ali vrijeme je da Kosovo intenzivira napore kako bi se osigurao trajan mir tako što će postići sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom, a koji će biti koncentriran na uzajamno priznanje”, rekao je Palmer.

SAD je snažan partner Kosovu

Dodao je kako je to “jedini način da se okonča spor, koji zadržava dvije strane da ispune svoj potencijal”.

U tom smislu podsjetio je na “povijesno pomirenje” Grčke i Sjeverne Makedonije, koje je, kako je ocijenio, pokazalo da je uz hrabre čelnike, okrenute budućnosti, moguće ostaviti po strani sporove iz prošlosti.

Na kraju je kazao kako SAD nastavlja biti snažan partner Kosovu. 

Izvor: Agencije