Palmer: SAD od nove kosovske vlade očekuje ukidanje taksi

'Kosovo mora preuzeti kontrolu nad svojom sudbinom', poručio je Palmer (Fena)

Specijalni izaslanik američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Matthew Palmer izjavio je za Glas Amerike (VOA) da sljedeća kosovska vlada, nakon izbora 6. oktobra, mora biti spremna suspendirati takse na robu iz Srbije, koje su prepreka nastavku dijaloga Srbije i Kosova.

Sjedinjene Američke Države nadaju se da bi Srbija na ukidanje taksi odgovorila svojim inicijativama, rekao je Palmer i sugerirao da bi one mogle obuhvatiti i “potencijalnu suspenziju kampanje za povlačenje priznanja Kosova” i da bi se “na tim temeljima dvije strane mogle vratiti za pregovarački sto u pozitivnoj atmosferi i okrenuti postizanju sporazuma”.

“Prva je stvar da pričekamo izbore na Kosovu, koji su zakazani za 6. oktobar, nakon čega slijedi proces formiranja vlade”, rekao je Palmer za VOA nakon posjete regiji, gdje se odvojeno sastao s predstavnicima Srbije i Kosova.

Sastanak s Vučićem

SAD će “jasno staviti do znanja svoja očekivanja” da sljedeća Vlada Kosova bude “vlada spremna za dijalog, spremna suspendirati takse, koje su prepreka nastavku procesa dijaloga, sastaviti pregovarački tim sa snažnim ovlastima” i “angažirati se za pregovaračkim stolom sa Srbijom u ozbiljnoj namjeri da postigne sporazum o normaliziranju odnosa”.

“Sjedinjene Države bit će s njima u svakoj fazi procesa, ali Kosovo mora preuzeti kontrolu nad svojom sudbinom”, poručio je Palmer.

Iz ureda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića saopćeno je da je telefonski razgovarao s Palmerom i da će se Srbija nastaviti zalagati “za postizanje stvarnog i održivog kompromisnog rješenja pitanja Kosova i Metohije, zaštitu interesa Srba na Kosovu i očuvanje državnih i nacionalnih interesa”.

Vučić i Palmer dogovorili su novi sastanak “u sljedećih 10 dana”, navodi ured.

Dijalog Srbije i Kosova blokiran je gotovo godinu nakon što je kosovska vlada jednostrano uvela takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, prvo 10%, a zatim 100%.

Interpol i UNESCO

Time je Kosovo odgovorilo na lobiranje diplomatije Srbije protiv prijema Kosova u Interpol i UNESCO, kao i među članicama UN-a da povuku priznanje kosovske nezavisnosti.

Srbiji je ukidanje taksi uvjet bez kojeg nema govora o nastavku pregovora, čemu se vlada odlazećeg premijera Ramusha Haradinaja kategorički protivi.

Kosovo nastavak pregovora uvjetuje time da Srbija zagarantira priznanje i prihvati da Kosovo postane članica UN-a, što državnih vrh Srbije odbija uz obrazloženje da je to protivno državnim i nacionalnim interesima.

Službeni Beograd istovremeno upozorava da Kosovo, ni šest i po godina od potpisivanja Briselskog sporazuma o normaliziranju odnosa pod okriljem EU-a, nije ispunilo svoje obaveze da kosovskim Srbima omogući formiranje zajednice srpskih općina, što vlasti u Srbiji vide kao “instaliranje modela Republike Srpske na Kosovo”.

Izvor: Agencije