Palmer: Rusija pokušava podijeliti Zapadni Balkan

Palmer: Zabrinuti smo zbog ruskih namjera u odnosu za Zapadni Balkan (EPA)

Specijalni izaslanik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Matthew Palmer upozorio je kako Rusija pokušava podijeliti regiju i ometa njegovu integraciju sa Zapadom, prenosi danas agencija Beta pozivajući se na portal Euractiv.

„Zabrinuti smo zbog ruskih namjera u odnosu za Zapadni Balkan“, rekao je Palmer za bugarski servis Radija Slobodne Evrope.

Dodao je kako Rusija više voli Zapadni Balkan koji je rascjepkan, podijeljen, sumnjičav, koji ima element haosa.

On je ukazao kako je još jedan izazov za Balkan aktivnost ruskih agenata.

Palmer je spomenuo pokušaj udara u Crnoj Gori 2016. godine, pokušaj ubistva bugarskog trgovca oružjem po scenariju sličnom trovanju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji i naveo „ruske napore da podriju podršku za Prespanski sporazum između Skoplja i Atine“, kao „još jedan primjer zloćudne aktivnosti od strane ruske države“.

Otvaranje vrata Skoplju i Tirani

Prespanskim sporazumom potpisanim 2018. okončan je skoro trodecenijski spor oko imena između Atine i Skoplja i otvoren put za Sjevernu Makedoniju da se pridruži NATO-u i EU.

Palmer je izrazio nadu kako će Vijeće EU-a u martu odlučiti da otvori pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

„Željeli bi vidjeti da se vrata otvore. Obje države odgovaraju zahtjevima i nadamo se kako će Evropsko vijeće to priznati time što će pristati da otvori pregovore za vrijeme svog sastanka u martu“, rekao je američki diplomata.

Palmer je prošlog avgusta imenovan za specijalnog izaslanika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan, podsjećaju agencije.

Izvor: Agencije