Palmer poručio Kosovu i Srbiji: Ukinuti takse, vratiti se pregovorima

'SAD želi proces koji će imati podršku na obje strane', poručio je Palmer (Dragan Kujundži? / Tanjug)

Pomoćnik zamjenika američkog državnog tajnika Matthew Palmer ponovno je pozvao Srbiju i Kosovo da se vrate za pregovarački stol, ističući da 100-postotne pristojbe koje je Vlada Kosova uvela na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine trebaju biti ukinute jer su prepreka dijalogu.

Napominjući da SAD podržava dijalog koji vodi Europska unija, kaže da je za budućnost Srbije i Kosova najvažnije naći način za normaliziranje odnosa.

Odgovarajući na pitanje novinara Radija Slobodna Europa je li ukidanje pristojbi apsolutni uvjet za nastavak dijaloga, odgovorio je da “u ovom trenutku SAD ne vidi drugi izlaz”.

“Ohrabrujemo vlasti Kosova da suspendiraju pristojbe i omoguće tom procesu da ponovno počne, da vidimo je li moguće postići napredak i je li moguće krenuti naprijed, a potom da uradimo sve što možemo kako bi proces krenuo naprijed prema postizanju sporazuma što je prije moguće”, rekao je Palmer.

‘Razumjeti političku realnost’

Upitan hoće li Kosovo tražiti od SAD-a snažnije uključenje u proces ili u “shuttle diplomaciju”, odgovorio je da “u ovom trenutku ne postoji proces za SAD da se uključi ili da ga podrži na materijalni način”.

“SAD je bio uključen od samog početka i spreman je učiniti više, ali moramo naći način da dvije strane vratimo za stol kako bi razgovarale o suštinskim pitanjima”, napomenuo je Palmer.

Na upit misli li da Srbija koristi pristojbe kao izgovor za blokadu dijaloga odgovorio je kako “ne zna pomaže li razgovor o izgovoru ili ne”.

“SAD radi na tome da razumije političku realnost na objema stranama”, dodaje.

O tome je li Srbija spremna priznati neovisnost Kosova Palmer je kazao kako treba doći do dogovora između Srbije i Kosova.

“Potpuno je moguće ako dvije strane sjednu za stol i uz dobru volju pregovaraju o načinu za postizanje sporazuma koji će biti u korist obiju strana. Ne mogu reći kakav je to dogovor niti koji su njegovi elementi.”

Za SAD bi, kako navodi, “idealno bilo vidjeti kako je obostrano priznanje osnov za sporazum, što će i Kosovu i Srbiji omogućiti europski put”.

“Kako bi se to postiglo, potrebni su pregovori”, kaže Palmer.

‘Ne želimo bilo kakav sporazum’

Prema njegovim riječima, “SAD nije spreman zapečatiti bilo kakav sporazum Kosova i Srbije”.

“Želimo vidjeti sporazum koji je trajan, u lokalnom vlasništvu, pravičan i provodiv, koji će javnost na objema stranama shvatiti i prihvatiti. Budemo li zabrinuti u vezi s pojedinostima bilo kojeg sporazuma, identificirat ćemo to i raditi sa strankama na rješavanju”, rekao je Palmer.

Jedno se pitanje odnosilo i na eventualnu američku podršku sporazumu bude li se odnosio na promjenu granice, podjelu, korekciju ili razgraničenje. Kaže da, “izabere li Kosovo, u okviru suverenog prava, da sa Srbijom raspravlja o granicama, to je izbor Kosova”.

“Hoće li to uključiti i pitanje demarkacije granice Kosova i Srbije – to je na stranama da odluče i slože se. Sjedinjene Američke Države žele proces koji će imati podršku na objema stranama”, zaključuje Palmer.

Izvor: Agencije