Oglasi

Palmer: Pitanje nezavisnosti Kosova za SAD ne postoji

Za Washington postoji samo normalizacija odnosa, do koje se može doći dijalogom i dogovorom, rekao je američki diplomat.
'Do pozitivne atmosfere može se doći ako Srbija prestane s delegitimizacijom državnosti i nezavisnosti Kosova', kaže PalmerFena/Arhiva

Pitanje nezavisnosti Kosova za SAD ne postoji, izjavio je u ponedjeljak pomoćnik državnog sekretara i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Matthew Palmer.

Priznanje nezavisnosti Kosova, dodao je, nije problem koji se brzo i lako rješava i to nije pitanje za medije, prenio je Tanjug.

Palmer, koji je prethodno u Skoplju i Prištini rekao da Srbija neće biti primljena u članstvo Evropske unije dok ne prizna nezavisnost Kosova, kazao je da je priznanje nezavisnosti tema o kojoj će se raspravljati za pregovaračkim stolom.

Tvrdi da je tokom boravka u Prištini prethodnog dana bio jasan kad je rekao da je ukidanje 100-postotnih taksi na uvoz robe iz Srbije put ka normalizaciji i dijalogu.

Članstvo u EU-u zajednički cilj

"Do rješenja se može doći ako obje strane približe stavove i mi nećemo nikome nametati to rješenje", kazao je Palmer.

Smatra da Srbija treba prestati s aktivnostima koje provodi radi delegitimizacije nezavisnosti Kosova, zbog čega su takse i uvedene.

Vlada Kosova uvela je takse na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine u novembru prošle godine, a nakon neuspješnog pokušaja da Kosovo postane član Interpola.

Palmer je rekao da SAD želi da Srbija i Kosovo normaliziraju odnose i tako otvore put ka zajedničkom cilju, a to je članstvo u Evropskoj uniji.

Dodao je da za SAD ne postoji pitanje državnosti i nezavisnosti Kosova, koja je nepovratna, nego normalizacija odnosa, do koje mora doći dijalogom i dogovorom.

Podrška objema stranama

"Cilj procesa i tog dijaloga nije forsiranje bilo koje strane radi normalizacije odnosa nego, naprotiv, podrška i jednoj i drugoj strani", kazao je američki diplomat.

Dogovor koji unapređuje mir i stabilnost višedimenzionalan je i podrazumijeva sigurnosna, politička i neka druga pitanja, kao i problem ljudskih prava i građanskih sloboda i zaštitu kulturnog blaga, precizirao je Palmer.

SAD želi pozitivnu atmosferu, koje sada nema, i do nje se može doći ako Srbija prestane s delegitimizacijom državnosti i nezavisnosti Kosova.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.