Oglasi

Palmer: Crna Gora i Srbija trebaju razgovarati

Početkom sljedeće sedmice Crna Gora će otvoriti granice za neke zemlje, ali ne i za Srbiju.
Srbija i Crna Gora će vječno biti susjedi, rekao je Matthew Palmer, predstavnik State Departmenta za Zapadni BalkanEPA

Najvažnija poruka je da Srbija i Crna Gora trebaju razgovarati, vlade trebaju komunicirati i trebaju postojati otvoreni kanali komunikacije, rekao je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik State Departmenta za Zapadni Balkan Matthew Palmer povodom odluke Crne Gore da se Srbija zasad ne nađe na listi zemalja čiji građani mogu ući u Crnu Goru usljed popuštanja mjera protiv novog korona virusa.

Palmer je za Glas Amerike rekao da Crna Gora ima pravo uspostaviti parametre za to ko može ući u zemlju, ali dodaje i da trebaju "pažljivo razmotriti kako bi to moglo utjecati na odnose s važnim susjedom, na ljetnu turističku sezonu s obzirom na važnu ulogu srpskih turista u crnogorskoj ekonomiji".

"Ima prostora za razgovor, koji treba biti otvoren, transparentan, da se vodi mirno i identificira put naprijed, u korist svih. Srbija i Crna Gora će vječno biti susjedi i trebaju naći način da rješavaju ta pitanja u partnerskom odnosu", rekao je Palmer, prenosi Tanjug.

Premijer Crne Gore Duško Marković rekao je u srijedu da odluka o zatvaranju i otvaranju granica nije usmjerena ni protiv koga.

Kontramjere Srbije

Početkom sljedeće sedmice Crna Gora će otvoriti granice sa zemljama u kojima je broj zaraženih manji od 25 u odnosu na 100.000 stanovnika, a na listi su se našle Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Albanija i Grčka, prenosi Fena.

Nakon što se Srbija nije našla na listi država s kojom će Crna Gora 1. juna otvoriti granicu, predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić pozvala je stanovnike svoje zemlje da ne ljetuju u Crnoj Gori.

Nedugo nakon toga srbijanske vlasti donijele su odluku o zabrani slijetanja aviona Montenegro Airlinesa na beogradski Aerodrom "Nikola Tesla".

Crna Gora je postala prva zemlja u Evropi koja je proglasila kraj pandemije nakon što danima nije zabilježila nijedan novi slučaj zaraze korona virusom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.