Paljenjem badnjaka najavljen dolazak Božića

Vjernici u Sarajevu okupili su se u dvorištu Stare pravoslavne crkve (Anadolija)

Pravoslavni vjernici širom regije večeras su zapalili badnjake i time obilježili početak proslave Badnje večeri, ali i najavili dolazak Božića.

Božić, praznik rođenja Isusa Hrista, pravoslavni vjernici slave 7. januara, po julijanskom kalendaru. 

Badnjak je obično mlado hrastovo ili cerovo drvo koje ima poseban smisao, a predstavlja simbol drveta koje su, po predanju, pastiri donijeli Josifu i Mariji da nalože vatru i ugriju pećinu u kojoj se Hrist rodio.

Paljenje badnjaka predstavlja i simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi s vjerom u novorođenog Hrista.

Patrijarh Irinej

Simbol svjetlosti

Patrijarh srpski Irinej predvodio je večeras tradicionalno osveštavanje i paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, kao i liturgiju u kripti hrama.

Patrijarh je okupljenjima poručio da se polaže sveto drvo koje je nagovještavalo onoga koji će doći – Spasitelja.

On je kazao da je paljenjem badnjaka narod čuvao vjeru te da se običaj primljen od predaka ostavlja budućim generacijama.

“Nalažemo čvrsto i jako drvo koje razvija veliku toplotu, a sve to je Božiji simbol osvetljenja i zagrevanja duhom svetim. Na ovaj način izražavamo našu veru i predanje koje je nasleđeno”, rekao je patrijarh Irinej, javlja Tanjug.

U Sarajevu, pravoslavni vjernici zapalili su badnjak u dvorištu Stare pravoslavne crkve.

Službu bdijenja u crkvi predvodio je sarajevski paroh Vanja Jovanović, nakon čega je uslijedilo tradicionalno paljenje badnjaka, u čemu su pomogli brojni vjernici, javlja Anadolija.

Vladimir Zelenović iz Sarajeva je kazao da je ovo za njega veliki praznik koji obilježava na poseban način.

Istakao je kako su praznici dobra prilika za posjete rodbini i prijateljima i zajedničkom uživanju u ugodnoj i blaženoj prazničnoj atmosferi.

Njegova sugrađanka Vesna Jovanović kazala je da predstojeći praznici znače nadu i spasenje za sve ljude.

“Ovo nam predstavlja rođenje Hrista Spasitelja koji je došao na svijet da spase nas sve ljude. Ovo je prilika da se sastajemo sa rođacima i prijateljima, i svim ljudima dobre volje. Poruka je da vjerujete, nadate se i spasenje neminovno dolazi”, rekla je Jovanović.

Pravoslavni vjernici u Banjaluci

Najradosniji praznik

U porti Crkve Svete Trojice u Banjaluci večeras je obavljeno nalaganje, odnosno paljenje badnjaka.

Paljenju je prethodilo večernje bogosluženje i osveštanje badnjaka. 

Vjernik Svetozar Mraović kazao je da je došao na bogosluženje, iako bolestan. “Ustao sam iz kreveta, nisam mogao da odolim a da ne dođem u svoje ime i ime moje pokojne supruge. Za mene je ovo najveći dan i nije mi bilo teško doći”, kaže Mraović. 

Stojanka Mikić kazala je kako se nada da će njeni unuci nastaviti tradiciju proslavljanja najradosnijeg praznika.

“Proslavljam onako kako su stari proslavljali, moj je djed bio sveštenik i tako proslavljam, idem stalno u crkvu, donosim badnjak, palim svijeće”, rekla je Mikić. 

Porfirije: Dan za pomirenje i oprost

Pravoslavna crkva u centru Zagreba bila je pretijesna za sve vjernike koji su došli na liturgiju, javlja reporterka Al Jazeere Matea Damjanović.

Misu je predvodio mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije.

Vjernicima je čestitao Božić i poručio im da je ovo blagdan pomirenja te ih pozvao da ne sude drugima i da im oproste dugove.

Na početku liturgije vjernicima je prenio pozdrave i čestitke hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja ga je telefonski nazvala i izvinila se što nije mogla doći. U ime Vlade došao je ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, a bio je tu i saborski zastupnik Ivan Pernar.

“Božić je dan kada treba da se mirimo jer tu se Bog miri s nama i mi s njim… da vidimo s kim smo u zavadi, s kim smo u neprijateljstvu, treba da se izmirimo“, kazao je mitropolit Porfirije.

„Tražim oproštaj od svih koje sam uvrijedio i povrijedio, a isto tako molim Boga da pomogne svima vama da vi svi ovdje prisutni bilo koje vjere pogledate  u svoju dušu. Ne sudite da vam se ne sudi i oprostite dugove svojima. Mir božji neka imamo i ne treba da se plašimo ičega i ikoga, ni svoga straha. Ko god ima netrpeljivost prema drugom, nosi strah u sebi. Znamo da smo uvijek zaštićeni ljubavlju Božijom kad smo s Hristom.”

U Crnoj Gori, vjernici Mitropolije crnogorsko-primorske i Crnogorske pravoslavne crkve odvojeno su zapalili badnjake na Cetinju.

Vjernici Mitropolije crnogorsko-primorske tradicionalno su naložili badnjak ispred Cetinjskog manastira, gde je badnjake osveštao Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom.

Crnogorska pravoslavna crkva je paljenje badnjaka organizovala u 15 sati ispred dvora kralja Nikole.

Olujni vjetar onemogućio je nalaganje badnjaka u Baru ispred Hrama Svetog Jovana Vladimira koje je bilo planirano u 15 sati, prenijeli su crnogorski mediji.

U Betlehemu, hiljade pravoslavaca okupile su se na Badnje veče na mjestu za koje se vjeruje da je na njemu rođen Isus Hrist, javlja AFP.

Papa Franjo: Čestitka u duhu bratske ljubavi

Nekoliko hiljada vjernika, među kojima je grčki patrijarh Teofilos IIIj učestvuju u proslavi u Crkvi Hristovog rođenja, napravljenoj na mjestu za koje hrišćani veruju da je Isus Hrist rođen.

Palestinske dječije grupe izvode različite verzije božićnih pjesama, dok se stanovnici i turisti okupljaju na ulicama.

U Crkvi Hristovog rođenja trebalo bi da se održi ponoćna liturgija, dok će u subotu biti održana proslava Božića.

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo čestitao je danas vjernicima pravoslavnih hrišćanskih crkava Božić po julijanskom kalendaru “u duhu bratske ljubavi”.

Izvor: Al Jazeera i agencije