Palestinsko pitanje na crvenom tepihu Cannesa

Korisnici društvenih mreža podijelili su fotografiju i pohvalili način na koji je glumica skrenula pažnju na poginule i ranjene Palestince (Al Jazeera)

Francusko-libanska glumica Mannal Issa protestovala je protiv prakse izraelskog okupatora, nakon što je više od 60 Palestinaca stradalo u Gazi u posljednjih 48 sati, što je učinila na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu, na jugu Francuske.

Glumica je podigla transparent na kojem je pisalo “Zaustavite napad na Gazu!” prilikom pojavljivanja na crvenom tepihu na Filmskom festivalu u Cannesu u utorak.

Korisnici društvenih mreža podijelili su njenu fotografiju i pohvalili način na koji je ta glumica skrenula pažnju na poginule i ranjene Palestince koji stradaju u “Velikom maršu povratka” u Gazi.

Pravo na povratak

Samo u nedjelju i ponedjeljak život su izgubila 63 Palestinca, a ranjeno ih je više od 3.000 u masakru koji je izraelska vojska počinila kod granične ograde između Izraela i Pojasa Gaze.

Takva događanja podudarila su se sa svečanostima premještanja američke ambasade iz Tel Aviva u okupirani Jerusalem, i to u vrijeme kad Palestinci obilježavaju 70. godišnjicu Nakbe.

Palestinci u Gazi nastavljaju demonstracije uz graničnu ogradu, koje su počele još krajem marta, kao dio “Velikog marša za povratak”.

Na ovaj način oni žele potvrditi da imaju pravo na povratak u svoje domove i gradove iz kojih su ih izraelske okupacijske snage protjerale 1948, te izraziti protivljenje odluci Washingtona da se Jerusalem proglasi glavnim gradom Izraela, kao i zatražiti da se ukine opsada koja je nametnuta Gazi prije više od 11 godina.

Izvor: Al Jazeera i agencije