Oglasi

Palestinsko pitanje na crvenom tepihu Cannesa

Glumica Mannal Issa tokom trajanja filmskog festivala podigla je transparent na kojem je pisalo 'Zaustavite napad na Gazu!'
Korisnici društvenih mreža podijelili su fotografiju i pohvalili način na koji je glumica skrenula pažnju na poginule i ranjene PalestinceAl Jazeera

Francusko-libanska glumica Mannal Issa protestovala je protiv prakse izraelskog okupatora, nakon što je više od 60 Palestinaca stradalo u Gazi u posljednjih 48 sati, što je učinila na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu, na jugu Francuske.

Glumica je podigla transparent na kojem je pisalo "Zaustavite napad na Gazu!" prilikom pojavljivanja na crvenom tepihu na Filmskom festivalu u Cannesu u utorak.

Korisnici društvenih mreža podijelili su njenu fotografiju i pohvalili način na koji je ta glumica skrenula pažnju na poginule i ranjene Palestince koji stradaju u "Velikom maršu povratka" u Gazi.

Pravo na povratak

Samo u nedjelju i ponedjeljak život su izgubila 63 Palestinca, a ranjeno ih je više od 3.000 u masakru koji je izraelska vojska počinila kod granične ograde između Izraela i Pojasa Gaze.

Takva događanja podudarila su se sa svečanostima premještanja američke ambasade iz Tel Aviva u okupirani Jerusalem, i to u vrijeme kad Palestinci obilježavaju 70. godišnjicu Nakbe.

Palestinci u Gazi nastavljaju demonstracije uz graničnu ogradu, koje su počele još krajem marta, kao dio "Velikog marša za povratak".

Na ovaj način oni žele potvrditi da imaju pravo na povratak u svoje domove i gradove iz kojih su ih izraelske okupacijske snage protjerale 1948, te izraziti protivljenje odluci Washingtona da se Jerusalem proglasi glavnim gradom Izraela, kao i zatražiti da se ukine opsada koja je nametnuta Gazi prije više od 11 godina.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.