Palestinski zvaničnici: Jevrejski naseljenici palili vozila i stabla maslina

Palestinci su fotografije zapaljenjih automobila objavili i na društvenim mrežama (EPA)

Palestinski zvaničnici rekli su danas da su jevrejski naseljenici protekle noći upali u pet sela na okupiranoj Zapadnoj obali, paleći vozila i stabla maslina i ispisujući grafite na zidovima kuća.

Portparol uprave Nablusa Gasan Daglas rekao je da je zapaljeno pet automobila i da su grafiti sprejom ispisani na preko 20 drugih vozila, objavio je AP, prenosi Beta.

Stanovnici su objavili fotografije pričinjene štete na društvenim mrežama.

Izraelska policija je saopštila da istražuje te izvještaje i najavila da će zajedno sa pripadnicima vojnih jedinica obići to područje.

Spor Izraela i Palestine

Stotine hiljada jevrejskih naseljenika živi na Zapadnoj obali koju je Izrael okupirao u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Ured visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) poručio je nedavno da izgradnja jevrejskih naselja na okupiranom palestinskom području predstavlja “kršenje međunarodnog prava”.

Evropska šefica diplomatije Federica Mogherini također je navela da je izraelsko naseljavanje na okupiranoj palestinskoj teritoriji nezakonito prema međunarodnom pravu i da su time nagriženi izgledi za trajni mir.

Nasuprot njima, američki državni sekretar Mike Pompeo saopćio je u ponedjeljak kako planira objaviti da SAD ublažava poziciju o gradnji izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i da će SAD odbaciti pravno mišljenje Stade Departmenta iz 1978. godine koje smatra da izgradnja naselja na okupiranim teritorijama nije u skladu s međunarodnim pravom.

Izvor: Agencije