Palestinski zatvorenik prekinuo štrajk glađu

Vrhovni sud je ranije ukinuo pritvor Palestincu (EPA)

Advokat palestinskog zatvorenika koji štrajkuje glađu rekao je da je njegov branjenik prekinuo štrajk, dan nakon što mu je izraelski Vrhovni sud ukinuo pritvor.

Mohammed Allaan je prekinuo štrajk glađu u četvrtak, kazao je advokat Jamil Khatib.

Izraelski Vrhovni sud je u srijedu ukinuo pritvor Allaanu, koji je započeo štrajk glađu prije više od dva mjeseca, u znak protesta protiv administrativnog pritvora.

Izraelski ljekar Hezy Levy kazao je ranije danas da se Allaanovo stanje “jako poboljšalo” i da je skinut sa respiratora.

Izrael tvrdi da je Allaan član grupe Islamski džihad, što Palestinac negira.

Administrativni pritvor

Tridesetjednogodišnji Allaan se probudio iz kome u utorak, nakon što je izgubio svijest u petak i sada je svjestan, komunicira i pod vitalnim je medicinskim tretmanom, naveli su izraelski mediji.

On je odbacio prethodnu ponudu da bude pušten, ako napusti zemlju na četiri godine, najavivši da nastavlja štrajk glađu.

Praksa takozvanog administrativnog pritvora omogućava Izraelu da drži Palestince u zatvoru bez podizanja optužnice na šest mjeseci, a taj rok može neograničeno da se produžava.

Njegov protest pretvorio se u pravi izazov, imajući u vidu da je Izrael u julu usvojio zakon koji dopušta prisilno hranjenje štrajkača glađu. Izraelsko udruženje ljekara, međutim, odbija da taj zakon primijeni, jer prisilno hranjenje smatra torturom.

Izvor: Al Jazeera i agencije