Palestinski umjetnici pozvali EU na otkazivanje Eurosonga u Izraelu

U Uniji palestinskih umjetnika smatraju da održavanje Evrovizije u Izraelu znači da EU doprinosi prikrivanju zločina prema palestinskom narodu (Anadolija)

Palestinski umjetnici pozvali su Evropsku uniju na otkazivanje 64. Eurosonga, koji bi sljedeće sedmice trebao biti održan u Izraelu.

Umjetnici su se okupili ispred ureda Evropske unije (EU) u Gazi i negodovali zbog činjenice da će Izrael biti domaćin ovogodišnje Eurovizije, prenosi Anadolija.

Glasnogovornik Unije palestinskih umjetnika Nebil el-Hatib rekao je da su muzika i pjesme jedan od najljepših načina izražavanja ljubavi, mira i suživota.

“Niko nema pravo iskorištavati umjetnost kako bi opravdao nemilosrdne i rasističke zločine režima koji je počinio zločine protiv čovječnosti i omogućio nastavljanje tiranije. Iznenadilo nas je to što će se Evrovizija ove godine održati u Tel Avivu”, rekao je El-Hatib.

‘Podržavanje i jačanje okupatorske države’

Smatra kako to što je Izrael domaćin ovakvog međunarodnog takmičenja znači podržavanje i jačanje okupatorske države zasnovane na tiraniji i pritiscima.

Dodao je da je Izrael Palestince lišio svih životnih prava, uključujući i proslave.

Istakao je i da održavanje Evrovizije u Izraelu znači da EU doprinosi prikrivanju zločina prema palestinskom narodu.

Finale ovogodišnjeg Eurosonga u Tel Avivu zakazano je za 18. maj.

Veliki broj svjetskih muzičara i umjetnika ranije je pozvao na bojkot Eurosonga, a među njima je i Roger Waters, bivši pjevač legendarne britanske grupe Pink Floyd.

Izvor: Agencije