Palestinski premijer odbacio Trumpov plan

Benjamin Netanyahu, Donald Trump
Donald Trump najvjerovatnije će u ponedjeljak otkriti izraelskim čelnicima detalje svog prijedloga za mir na Bliskom istoku (EPA)

Premijer Palestine Mohammad Shtayyeh odbacio je dugo očekivani mirovni prijedlog američkog predsjednika Donalda Trumpa, ocijenivši kako on ne predstavlja temelj za rješavanje sukoba, prenosi agencija Tanjug.

Prema njegovim riječima, taj plan narušava međunarodno pravo jer ga, kako je rekao, predlaže strana koja je izgubila kredibilitet da bude iskreni posrednik u ozbiljnom političkom procesu, prenosi Tanjug od agencije AP.

Palestinska strana odbacuje plan iako ga još nije vidjela jer je Trumpova administracija, kako smatraju, pristrana prema Izraelcima.

Trump vjerovatno otkriva plan

Trumpova administracija prethodnih godina puvukla je neke poteze koji su razbjesnili Palestince, poput priznanja Jeruzalema za prijestolnicu Izraela.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump najvjerojatnije će danas otkriti detalje svog dugo odgađanog prijedloga za mir na Bliskom istoku izraelskim čelnicima, prenijela je ranije agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Danas će održati odvojene sastanke s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i njegovim suparnikom na predstojećim izborima, čelnikom stranke Plavo i bijelo Bennyjem Gantzom, dodaje Reuters.

Predviđa se kako će u utorak Trump imati zajedničku konferenciju s Netanyahuom u Bijeloj kući, gdje će predstaviti plan.

Palestinci razmatraju povlačenje iz sporazuma iz Osla

Kako se navodi, Trumpov plan rezultat je trogodišnjih napora viših savjetnika Jarreda Kushnera i Avi Berkowitz, kao i Jasona Greenblatta.

Prijedlog je napisan na više od 50 stranica i ima za cilj riješiti najteži problem na Bliskom istoku.

Čelnici Palestinaca rekli su u nedjelju kako razmatraju povlačenje iz mirovnog sporazuma iz Osla, koji trenutačno uređuje veze Izraela i Palestinske samouprave, objavi li Trump svoj mirovni plan za Bliski istok.

Ako Trump objavi svoj prijedlog, Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) zadržava pravo da se “povuče iz dogovora o privremenoj” samoupravi, rekao je za agenciju AFP Saeb Erakat, glavni sekretar PLO-a.

Izvor: Agencije