Palestina: Učešće biciklista iz UAE-a i Bahreina na utrci u Izraelu je sramotno

POC žestoko osuđuje češće emiratskih i bahreinskih biciklista u Izraelu tvrdeći da to doprinosti 'judaizaciji' Svete zemlje (EPA)

Palestinski olimpijski komitet (POC) osudio je učešće biciklista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina na ovogodišnjem izdanju biciklističke utrke ‘Giro d'Italia’, čije se pojedine etape voze u Izraelu. POC je pozvao UAE i Bahrein da povuku bicikliste, a njihovo učešće je opisao kao sramotno.

Al Jazeera je došla u posjed kopije POC-ovog saopćenja u kojem stoji da je riječ o presedanu koji uključuje visok stepen rizika da pređe u veleizdaju protiv borbe palestinskog naroda.

Također, POC žestoko osuđuje sramotno učešće emiratskih i bahreinskih biciklista na ovom biciklističkom maratonu koji daje blagoslov ‘judaizaciji’ Svete zemlje. POC poziva nacionalne olimpijske komitete UAE-a i Bahreina da odmah povuku svoje bicikliste, pošto učešće u ovoj utrci predstavlja sramotu za sve učesnike i one koji stoji iza nje.

Poziv na osudu

POC je, također, u svom saopćenju pozvao narode ove dvije bratske zemlje, kao i njihove omladinske, sportske i kulturne organizacije da osude ovaj čin jer je u koliziji s odredbama Olimpijske povelje i rezolucije UN-a, kao i međunarodnih zakona.

POC zahtijeva od svih navedenih instanci da izvrše pritisak na odgovorne institucije da zaustave ovo učešće koje nanosi ogromnu štetu značenju bratstva i predstavlja ozbiljan atak na solidarnost te zabija nož u leđa ogromnim žrtvama koje je palestinski narod podnio u odbrani treće najsvetije džamije u islamu. Također, ono je i ‘besplatna usluga okupaciji’.

U istom saopćenju dalje piše kako će protestna pisma biti upućena na adrese generalnog sekretara Arapske lige, predsjedavajućeg Olimpijskog vijeća za islamsku solidarnost, predsjedavajućih arapskih nacionalnih olimpijskih komiteta, kao i predsjednika Olimpijskog komiteta UAE i Bahreina.

Ministarstvo vanjskih poslova Palestine objavilo je u četvrtak saopćenje u kojem upozorava na opasnost izraelskih planova da ‘zloupotrijebi’ biciklističku utrku čija je prva etapa u petak krenula iz okupiranog Jerusalema.

Prvi put u svojoj historiji, pojedine etape ove utrke održavaju se u jednoj neevropskoj zemlji. Zadnja etapa 101. utrke ‘Giro d'Italia’ završava se 27. maja.

Al Jazeera