Palestinski novinari protestovali zbog ranjavanja kolege

Novinari koji su protestvovali na društvenim mrežama su postavili fotografije sa povezima preko očiju u znak solidarnosti (Reuters)

Izraelske snage danas su u Betlehemu ispalile suzavac na palestinske novinare koji su zbog ranjavanja palestinskog novinskog fotografa koji je izgubio vid na jedno oko.

Palestinski freelance fotonovinar Muath Amarneh nalazi se u bolnici Hadassah u Jerusalemu od kako je ostao bez oka u petak kada je izvještavao sa protesta u Surifu, u blizini Hebrona.

Palestinske kolege rekle su da su 35-godišnjeg Muatha Amarneha ciljale izraelske snage za vrijeme demonstracija prošle sedmice u Hebronu na Zapadnoj obali. 

Novinari koji su protestvovali na društvenim mrežama su postavili fotografije sa povezima preko očiju u znak solidarnosti, prenosi Beta.

Izraelske snage tvrde da nisu ciljale Amarneha

Izraelska paramilitarna vojna policija je rekla da nije ciljala Amarneha i da je koristila samo neubojita sredstva tokom protesta u kojem je on ranjen. 

Uz to je objavila video snimak za koji tvrdi da se na njemu vidi taj novinar kako stoji iza grupe Palestinaca koji bacaju kamenice. 

Amarneh je prebačen u izraelsku  bolnicu Hadassah u Jerusalemu i ljekari su povredu njegovog oka označili kao ozbiljnu.

Izvor: Al Jazeera i agencije