Palestinski muslimani i kršćani zajedno poste i iftare

Zajednički iftar okupio je nekoliko vjerskih lidera muslimana i kršćana (Al Jazeera)

Zvuk crkvenih zvona prožima se s ezanom u Jerusalemu tokom cijele godine, a za vrijeme ramazana muslimani i kršćani se još više zbližavaju.

U tom gradu organiziraju se stotine iftara, na koje kršćanski vjerskI i nacionalni lideri pozivaju muslimane i ostale stanovnike Jerusalema.

Ta praksa odražava historijsku povezanost pripadnika dvije religije, piše za Al Jazeeru Arabic Aseel Jundi.

Susret biskupa i imama postao je jedna od značajnih godišnjih ceremonija koja se organizira tokom muslimanskog mjeseca posta.

Karmen Sahhar: Solidarnost s muslimanima tokom ramazana [Al Jazeera]

Stanovnica Jerusalema Karmen Sahhar je rekla da prakticira odložiti porodični objed do iftara tokom mjeseca ramazana, čekajući da se oglasi top.

Sandrin Amir, izvršna direktorica Udruženja kršćanske omladine, kaže da stanovnici Jerusalema, muslimani i kršćani, oduvijek žive kao jedna porodica.

Sandrin dodaje da muslimani i kršćani otvaraju vrata jedni drugima, uprkos pokušajima Izraela da u gradu uvede pravilo “zavadi, pa vladaj”, kako bi napravio razdor među stanovnicima Jerusalema.

Kazala je kako se kršćanski aktivisti druže s muslimanima za božićnom trpezom te za iftarskim soframa kako bi očuvali “otvoreni mentalitet koji prihvata druge i odbija rasizam i otuđivanje”.

Izvor: Al Jazeera