Palestinski mladić ubijen tokom ukopa

Izraelska vojska je povela istragu o ovom incidentu (EPA)

Jedan Palestinac je ubijen, a još dvojica su ranjena u sukobu s izraelskom vojskom tokom jednog ukopa na Zapadnoj obali, saopćili su u petak palestinski izvori.

Ziyyad Awad (27) ubijen je tokom nereda koji su izbili na sahrani njegovog bliskog rođaka Jafara Awada, nedavno puštenog iz zatvora zbog terminalne bolesti, a umro je jučer.

Palestinci navode da je Ziyyad Awad ubijen metkom u leđa na sahrani u selu Beit Ummaru. Tamo su izbili ljutiti protesti i ožalošćeni su optuživali Izrael za smrt 22-godišnjeg Jafara Awada.

Hiljade ljudi je išlo u pogrebnoj procesiji kroz selo i neki su bacali kamenice na vojnike, rekli su očevici. Vojnici su ih rastjerivali suzavcem i gumenim mecima, prije nego što su počeli pucati pravim mecima, rekli su isti izvori.

Otvorena istraga

Glasnogovornik izraelske armije rekao je da su vojnici najprije koristili neubojita “sredstva za rasturanje nereda”, ali to nije zaplašilo Palestince, pa su počeli ispaljivati metke malog kalibra.

Gađali su Palestince u donje dijelove tijela, saopćeno je iz izraelske armije. Izraelska vojska je čula za palestinski smrtni slučaj u incidentu i povela istragu, dodao je glasnogovornik.

Issa Karake, palestinski zvaničnik zadužen za zatvorenike, saopćio je da je Jafar Awad umro zbog “medicinske nemarnosti” u rukama izraelskih zatvorskih vlasti, prenose izraelski mediji.

“Izrael je sam odgovoran za njegovu smrt”, naveo je Karake i pozvao na međunarodnu istragu.

Jafarov otac, Ibrahim Awad, rekao je AFP-u prije smrti sina da su izraelske vlasti dale tom mladiću “injekciju od koje se razbolio i totalno oslabio”.

Izraelska zatvorska služba je to porekla i rekla da je mladić oslobođen prije tri mjeseca i da je bio zatvoren zbog “terorističke aktivnosti” i “članstva u Islamističkom džihadu”, što je njegova porodica opovrgnula.

Izvor: Agencije