Palestinski lokalni izbori samo na Zapadnoj obali

Međunarodna zajednica priznaje palestinsku vlast predsjednika Mahmouda Abbasa, kojoj je sjedište u Ramallahu (EPA)

Palestinska vlada u utorak je odlučila održati lokalne izbore 13. maja isključivo na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje je njeno sjedište, ali ne i u Gazi, kojom već deset godina upravlja pokret Hamas.

Organizacije civilnog društva pokušale su posredovati između Vlade Palestine i suparničkog pokreta Hamas kako bi se prvi put nakon 2006. izbori održali istovremeno na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, prenosi agencija Hina.

Ti su napori opet propali i Vlada je odlučila u utorak “održati izbore samo na Zapadnoj obali” 13. maja, a izbore u Pojasu Gaze” odgoditi, rekao je Tarek Rishmawi, glasnogovornik Vlade, ali nije iznio datum održavanja izbora u Gazi.

Hamas je odluku osudio kazavši da ona produbljuje “podjele” i “služi interesima Fataha”.

Duboke podjele

Međunarodna zajednica priznaje palestinsku vlast predsjednika Mahmouda Abbasa, kojoj je sjedište u Ramallahu, na Zapadnoj obali, području koje je pola stoljeća pod okupacijom izraelske vojske.

Izrael, Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju pokret Hamas “terorističkom” organizacijom. Hamas vlada Pojasom Gaze otkad je 2007. odande silom istisnuo Fatah zato što taj Abbasov pokret nije priznao Hamasovu pobjedu na parlamentarnim izborima 2006. godine. 

U 2016. godini pokrenut je proces u svrhu istovremenog održavanja izbora na Zapadnoj obali i u Gazi, koje su geografski odijeljene izraelskim područjem, a politički godinama sukoba između Fataha i Hamasa, no napori nisu urodili plodom.

Godine 2012. Hamas je bojkotirao lokalne izbore te su oni tada održani samo na Zapadnoj obali.

Nesposobnost palestinskih pokreta da prevladaju podjele smatra se velikom preprekom za rješenje 70 godina dugog izraelsko-palestinskog sukoba.

Izvor: Agencije